StoryEditor

Europi se nisu svidjele Papine izjave o prekidu rata u Ukrajini, reagirao čak i NATO

Piše desk  /  11.03.2024., 13:27h

Rusija je rekla da je poziv pape Franje na razgovore s Moskvom kako bi se okončao rat u Ukrajini zahtjev zapadnim saveznicima Kijeva da odustanu od ambicije da poraze Rusiju i da priznaju pogrešku zapada u ukrajinskom ratu, izvijestila je u ponedjeljak talijanska agencija ANSA.

Papa je nedavno rekao da bi Ukrajina morala imati hrabrost "bijele zastave" i pregovarati o završetku rata s Rusijom, nakon početka invazije prije dvije godine u kojoj  je poginulo više desetaka tisuća ljudi. U intervjuu snimljenom prošli mjesec za švicarsku televiziju RSI Franjo je rekao što misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage i onima koji smatraju da bi se time dao legitimitet jačoj strani.

Novinar je u svome pitanju upotrijebio termin "bijela zastava". "To je jedno tumačenje, to je istina", rekao je tada Franjo, prema tekstualnim izvacima intervjua koji bi se trebao emitirati 20. ožujka. "Riječ ‘pregovaranje‘ je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore", istaknuo je Franjo.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je komentirala da zapad koristi Ukrajinu kao instrument svoje ambicije da oslabi Rusiju. "Kako ja to vidim, Papa traži od zapada da ostavi svoje ambicije postrani i prizna da je u krivu", prenosi ANSA riječi Zaharove.

U Ukrajini bijesni

Što se tiče Rusije, nastavila je, "mi nikada nismo blokirali pregovore". Zaharova je pritom i dodala da je stanje u Ukrajini "bezizlazno". Ukrajina je u nedjelju odbacila Papin poziv na pregovore o okončanju rata s Rusijom. Predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da se Sveti Otac bavi "virtualnom medijacijom". On je, naime, objavio video-poruku s engleskim titlovima, u kojem je kritizirao Papu.

On je u toj poruci spomenuo duhovnjake koji se bore u redovima ukrajinske vojske, koji, kako je rekao, na fronti konkretno pomažu i pružaju podršku. Zelenskij je rekao da je crkva uz ljude, ali je crkva koja je udaljena dvije i pol tisuće kilometara i koja "virtualno" posreduje između onih koji žive i onih koji žele razarati, dodao je ukrajinski predsjednik.

"Stvarno je čudno da Papa ne poziva na obranu Ukrajine, da ne osuđuje Rusiju kao agresora, agresora koji ubija desetke tisuća ljudi", napisao je bivši ukrajinski zastupnik i zamjenik ministra policije Anton Geraščenko na društvenoj mreži X. Oglasio se i ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba. "Naša je zastava žuta i plava. To je zastava s kojom živimo, umiremo i s kojom ćemo ustrajati. Nikada nećemo istaknuti neku drugu zastavu".

‘Možda bi trebalo otići u Ukrajinu‘

Nakon bjesne reakcije Kijeva, Vatikan je objavio da papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima. Ukrajina ponavlja da se bori za svoj opstanak i da neće stati sve dok ne izbaci i zadnjeg Rusa sa svog teritorija. Zelenskij je prošli tjedan rekao da Rusija neće biti pozvana na prvi mirovni samit koji bi se trebao održati u Švicarskoj.

Nije Ukrajinci jedini kritizirali Papu, kritike su stigle i iz Njemačke čija je šefica diplomacije Annalena Baerbock na javnom TV-servisu ARD kritizirala Papine aktualne izjave, posebice onaj dio koji je vezan uz "hrabrost spram bijele zastave", odnosno Franjin apel za mirovnim pregovorima kako bi se Ukrajina spasila od "suicida".

"Ja to ne razumijem u ovim vremenima", kazala je i dodala kako bi se s onima koji iznose zahtjeve za mirovnim pregovorima možda trebalo otići u Ukrajinu, da na licu mjesta vide što se tamo događa. "Mislim da se neke stvari može razumjeti tek onda kada ih sami vidite", dodala je te progovorila o svojim iskustvima tijekom boravka u Ukrajini. "Kad pričate s djecom u Ukrajini, djecom koja su pogođena ratom, onda se oni, tvrdi Baerbock, pitaju: "A gdje je sad Papa? Papa mora znati za te stvari". 

Stoltenberg: Kapitulacija nije mir

Njemački kancelar Olaf Scholz "po ovom pitanju nije istog mišljenja kao Papa", izjavio je u ponedjeljak u Berlinu njegov glasnogovornik Steffen Hebestreit. Prava je istina, dodao je on, da se Ukrajina brani od agresora. Stiže reakcija i iz NATO-a. Glavni tajnik Jens Stoltenberg je u ponedjeljak u Bruxellesu odbacio Papine zahtjeve: "Kapitulacija nije mir!". Stoltenberg je dodao: "Predsjednik Putin je započeo ovaj rat i on bi ga danas mogao okončati. Ukrajina pak nema tu opciju na raspolaganju".

Na papine izjave reagirao je i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. "Kako bi bilo da se s druge strane Putina ohrabri da skupi hrabrosti i povuče svoju vojsku iz Ukrajine? Onda bi odmah zavladao mir, a pregovori ne bi bili ni potrebni", napisao je Sikorski na društvenoj mreži X.

Vatikan se u međuvremenu trudi oko sanacije štete te pokušava staviti Papine izjave u kontekst. Papin glasnogovornik Matteo Bruni demantirao je tumačenja po kojima Papa u tom intervjuu poziva Ukrajinu na kapitulaciju. On je, kaže Bruni, "prije svega htio pozvati na primirje i oživjeti hrabrost za vođenjem pregovora".

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 07:23