StoryEditor
vremenska prognoza

Europi prijeti arktička oluja, zima će posebno biti jaka na Balkanu

Piše desk  /  26.11.2023., 16:17h

Meteorolozi upozoravaju da će zbog arktičke oluje diljem Europe temperature pasti ispod nule, a takva situacija potrajat će neko vrijeme. Iako će ponegdje padati snijeg, u dijelovima Europe svjedočit ćemo jakim kišama i olujama. Posebno se to odnosi na dio južnog Balkana, odnosno, dijelove Hrvatske.

Dok će temperature na zapadu ostati gotovo normalne, arktička hladnoća ojačat će diljem istočne Europe, posebice na Balkanskom poluotoku, tijekom nedjelje i ponedjeljka. Tako će hladnoća tijekom vikenda donijeti osjetno niže temperature nego što je inače normalno za studeni, piše N1.

Stoga, nedjelja i ponedjeljak će diljem istočne i srednje Europe i Balkanskog poluotoka donijeti prilično hladno jutro. Predviđa se i razvoj još hladnije zračne mase na Balkanskom poluotoku.

Zimska oluja počet će jačati nad zemljama južnog Balkana, uključujući Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Grčku i Bugarsku. Velikih bi problema sa snježnom mećavom moglo biti na jugu Bosne i Hercegovine, ali i većim dijelovima južnog dijela Balkana. Ipak, najveće hladnoće zadržat će se nad Skandinavijom i Baltikom, a bit će i do dvadeset stupnjeva ispod nule.

Što se Hrvatske tiče, crveni alarm upaljen je za Velebitski kanal i srednju Dalmaciju. U noći i ujutro oblačno s kišom, u gorju susnježicom i snijegom uz moguće stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Malo snijega može pasti i u nizinama. Popodne smanjenje naoblake uz sve rjeđu oborinu. Vjetar slab, u drugom dijelu dana i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, ponegdje s jakim udarima.

Na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, mjestimice s olujnim udarima, a krajem dana na sjeveru okretanje na sjeverozapadni. U nedjelju će oborina na moru izostati, a na kopnu će tek rijetko padati slab snijeg. Ponedjeljak će biti oblačniji, uz izgledniju oborinu, uglavnom kišu. A na Jadranu će zapuhati jugo i južni vjetar.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 03:22