Europarlamentarci žale zbog nedostatka političke volje u pregovorima o ustavnim i izbornim reformamaFOTO: FENA -
StoryEditor
Izvješće EP o BiH

Europarlamentarci žale zbog nedostatka političke volje u pregovorima o ustavnim i izbornim reformama

Piše fena  /  14.06.2022., 18:20h

U tekstu, koji je usvojen s 44 glasa za, 8 protiv i 5 suzdržanih, ističe se i važnost održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine kako su i zakazani, kao i implementacije izbornih rezultata.

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta izglasao je danas izvještaj za Bosnu i Hercegovinu, te za Srbiju i Kosovo. Članovi Odbora za vanjske poslove iznijeli su u utorak svoju ocjenu političke situacije u tri zemlje koje su dio pristupnog procesa.

U dijelu izvještaja o BiH govori se o okončanju političkog zastoja i napretka u reformama za dobrobit svih građana. 

U svom izvještaju o procjeni situacije i napretka BiH, zastupnici Europskog parlamenta ponovo su potvrdili podršku euroatlantskoj orijentaciji zemlje.

Članovi odbora oštro osuđuju svaku retoriku mržnje i ometajuće djelovanje, uključujući povlačenje iz i opstrukciju državnih institucija, posebno od strane rukovodstva entiteta Republika Srpska. Oni pozivaju sve političke aktere da se bezuvjetno vrate u državne institucije i unaprijede rad na reformama vezanim za EU, posebno vladavini prava.

U tekstu, koji je usvojen s 44 glasa za, 8 protiv i 5 suzdržanih, ističe se i važnost održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine kako su i zakazani, kao i implementacije izbornih rezultata.

Pozivajući na eliminaciju svih oblika nejednakosti, diskriminacije i pristranosti u izbornom procesu, europarlamentarci žale zbog nedostatka političke volje u pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, kao i nesprovođenja istih uoči ovogodišnjih izbora.

U svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, zastupnici Europskog parlamenta također pozivaju Bosnu i Hercegovinu da provede sankcije koje je usvojila EU, a s kojima se zemlja uskladila i upozoravaju na kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

- Izvještaj o Bosni i Hercegovini dolazi u ključnom trenutku za zemlju, zapadni Balkan i Europu. Ponovo potvrđuje podršku Parlamenta europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, dok se bavi glavnim izazovima s kojima se zemlja suočava, a to su eskalacija destabilizirajućih aktivnosti i blokiranje državnih institucija i procedura donošenja odluka - rekao je danas izvjestitelj Vanjskopolitičkog odbora Paulo Rangel (EPP, Portugal).

Podvukao je da ovi izazovi ugrožavaju jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i stoje na putu ključnih reformi potrebnih za napredak na europskom putu.

- Također smo naglasili važnost održavanja slobodnih i poštenih izbora u listopadu 2022. godine i kredibilne pristupne perspektive za zemlju, posebno u svjetlu novog europskog strateškog i sigurnosnog konteksta, nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine - rekao je Rangel.

Dnevnik.ba

08. prosinac 2023 23:56