StoryEditor

EUROPA POTVRDILA Zrinjski ima kvalitetu koju nema nijedna druga momčad u BiH

Piše D  /  13.03.2018., 02:03h

Prvak Bosne i Hercegovine izborit će plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, koje se od ove godine igraju u izmijenjenom formatu. Tako će bh. predstavnik svoj europski put krenuti od prvog, a ne drugog pretkola kako je to godinama unazad bio slučaj, piše SportSport.ba.

U slučaju da Zrinjski dođe do svoje treće uzastopne titule, gotovo sigurno će biti nositelj u prvom pretkolu. Plemići imaju koeficijent 3.750 i, prema trenutnoj situaciji, to bi im bilo sasvim dovoljno da se ‘uguraju‘ među nositelje i tako izbjegnu teške, možda i nepremostive prepreke na startu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Situacija se može promijeniti u mnogim ligama, pa je vrlo moguće da, recimo, prvak Slovenije ne bude Olimpija već Maribor, koji ima mnogo bolji koeficijent od ljubljanskog, ali i mostarskog kluba. Međutim, Zrinjski bi 99% bio nositelj u prvom pretkolu i konačno bi imao lijepu šansu da preskoči jedno europsko pretkolo.

U slučaju da prvak bude Željezničar, koji trenutno vodi na ljestvici Premijer lige, Plavi neće biti nositelji. Klub s Grbavice ima europski koeficijent 3.000 što ni u jednoj kalkulaciji nije dovoljno za mjesto nositelja u prvom pretkolu.

Željo bi za protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka mogao dobiti klubove poput Celtica, Crvene zvezde, Rosenborga, Astane ili Sheriffa, a Zrinjski bi mogao igrati protiv klubova iz Estonije, Malte ili Litvanije, eventualno Ferencvaroša, Spartaka i Olimpije, koji bi bili nešto teži rivali.

Naravno, šanse za titulu prvaka ima i Široki Brijeg, ali klub s Pecare ima skroman koeficijent 2.250 i također nema ni teoretskih šansi da bude nositelj.

Vrijedi napomenuti da će bh. prvak, tko god on bio, odigrati minimalno četiri europske utakmice sljedeće sezone. Novitet u kvalifikacijama za Ligu prvaka je to što od sezone 2018./2019. čak i poraženi klubovi iz prvog pretkola Lige prvaka nastavljaju svoj put u Europskoj ligi i to od drugog pretkola. 

Rezultati by SofaScore

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:23