StoryEditor

Europa osuđuje američke sankcije protiv ruskog plinovoda

Piše D  /  12.12.2019., 06:12h

"Načelno, EU se protivi sankcijama svakoj tvrtki EU koja se bavi legitimnom aktivnosti", rekao je u četvrtak europski povjerenik za trgovinu Phil Hogan. Njemačka, korisnica tog projekta koji će joj omogućiti udvostručenje isporuka jeftinog ruskog prirodnog plina, dodala je gospodarskim argumentima i liniju političke obrane.

"Odluke o europskoj energetskoj politici se donose u Europi, a ne u Sjedinjenim Državama. Načelno odbacujemo intrevencije i vanjske sankcije koje imaju izvanteritorijalne učinke", napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Hieko Maas, prenosi Hina.

Ministarstvo gospodarstva je navelo da žali zbog odluke o sankcijama.

Carsten Schneider, dužnosnik socijaldemokratske stranke, saveznice konzervativaca Angele Merkel u vladi bio je još izravniji i rekao da su se "Sjedinjene Države sada vratile na Divlji zapad, gdje se primjenjuje jedino pravo jačega".

Konzervativni zastupnik Joachim Pfeiffer je rekao da se radi o "neprijateljskom potezu".

Plinovod koji bi teoretski trebao biti pušten u funkciju prije kraja godine treba prolaziti ispod Baltičkog mora i zaobići Ukrajinu. To je razbjesnilo Sjedinjene Države koje mjesecima prijete Europi sankcijama, ali i Kijev, Poljsku i baltičke zemlje zabrinute ruskim aspiracijama u Europi.

Te zemlje drže da će završetak tog plinovoda povećati ovisnost Europljana o ruskom plinu, što će pojačati utjecaj Moskve i oslabiti onaj Ukrajine, saveznice Zapada na područjima kojima prolazi veliki dio ruskog plina.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 03:04