StoryEditor
sankcije

Europa od danas uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih derivata

Piše fena  /  05.02.2023., 19:22h

Europa je od danas uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih derivata i time dodatno smanjila zavisnost od Moskve kako bi pokušala kazniti Kremlj zbog rata u Ukrajini, prenosi Al Jazeera Balkans.

Zabrana je uvedena usporedo s ograničavanjem cijene naftnih prerađevina, što je rezultat dogovora grupe od sedam demokratskih država, prenosi Anadolija.

Cilj je da se omogući da se dizel i dalje isporučuje u zemlje poput Kine i Indije te izbjegne naglo poskupljenje ovog goriva, što bi nanijelo štetu potrošačima širom svijeta, a da se istovremeno umanji profit koji ostvaruje Moskva.

Dizel je od ključnog značaja za ekonomiju jer se koristi u automobilima, teretnim kamionima, poljoprivrednoj mehanizaciji i tvorničkim mašinama.

Cijene dizela porasle su zbog povećanih troškova transporta i oporavka potražnje u Kini, čija ekonomija izlazi iz restrikcija koje su bile na snazi zbog korona virusa.

Članice Europske unije će odsad nabavljati dizel gorivo iz Sjedinjenih Američkih Država, s Bliskog istoka i iz Indije kako bi zamijenile rusko gorivo, koje je u jednom trenutku pokrivalo deset posto potreba u Europi.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 13:58