StoryEditor

EUFOR u BiH izmišlja prijetnje kako bi produžio mandat

Piše D  /  29.07.2021., 21:09h

Vojne snage Europske unije (EUFOR) angažirane u misiji u BiH uputile su nedavno u svoje sjedište u Bruxellesu nacrt izvješća o stanju u ovoj zemlji, navodeći ključne sigurnosne izazove, među kojima su bili organiziranje referenduma i zahtjevi za odcjepljenje RS-a od BiH, kao i navodni zahtjev za uspostavu hrvatskog entiteta u BiH, ekskluzivno doznaje Večernji list. Za ovu vojnu organizaciju druga iskušenja su bila posve slabijeg intenziteta, što vjerojatno ne bi tako pristrano navele čak ni pojedine političke stranke iz zemlje čije je sjedište iz Sarajeva i dolaze iz jednoga od tri naroda.

Na upit EUFOR-u je li točno da je takvo skandalozno i krajnje pristrano izvješće poslano u sjedište europskih mirovnih snaga, koje su dobile i druge institucije Europske unije, nisu to potvrdili, ali ni demantirali te su uputili posve neodređene odgovore.

Inače, nikad ni jedna hrvatska stranka niti institucija nije tražila osnivanje novog entiteta u BiH, tako da je nejasno na što se EUFOR poziva u svom izvještaju. Nije neobično da međunarodne institucije, poput OHR-a a evo i EUFORA, u namjeri da opravdaju svoje prisustvo u BiH, izmišljaju opasnosti i prijetnje po sigurnost. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:09