StoryEditor
mjere predostrožnosti

EUFOR aktivirao pričuvne snage, u BiH stiže 500 vojnika

Piše desk  /  24.02.2022., 13:23h
Četiri satnije s oko 500 pripadnika pričuvnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u sljedeća dva tjedna biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama, priopćeno je iz EUFOR-a.

“Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnoj razini mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja”, priopćeno je iz EUFOR-a.

Zadatak trupa će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

“To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, navodi se iz EUFOR-a.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine, i sastoje se od približno 3500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutno raspoređeno u Bosni i Hercegovini. S pripadnicima satnije koje će uskoro biti raspoređene, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH bit će oko 1100.

Pričuvne snage će biti raspoređene, kako su naveli iz EUFOR-a, zbog učinkovitije podrške bh. partnerima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Vojnici dolaze iz Austrije, Rumunjske, Slovačke i Bugarske.

Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku EUFOR-a.

“Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja”, navedeno je iz EUFOR-a.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 12:42