StoryEditor
sporazum o žitu

EU žestoko kritizira Rusiju

Piše hina  /  09.09.2023., 13:28h

Europska unija kritizirala je u Rusiju zbog njezina "cinizma u povlačenju iz crnomorskog sporazuma o žitu", rekavši da je ponuda milijun tona žita afričkim zemljama "parodija velikodušnosti".

U govoru na godišnjem samitu G20 u New Delhiju,  predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je sporazumom o žitu količina isporučena ugroženim zemljama više od 30 puta veća od količine koju je Africi ponudila Rusija.

"I kakav cinizam... niste to prihvatili", rekao je Michel u komentarima koji su se odnosili na dogovor o žitu, a koji su upućeni ruskom predstavniku na samitu, moskovskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

“Ne samo da ste se odlučili povući iz ovog sporazuma o Crnom moru, nego u isto vrijeme napadate lučku infrastrukturu”, rekao je.

Blokirate luke koje imaju izlaz na Crno more, pa čak i na Dunav.

Rusija je napustila sporazum u srpnju, godinu dana nakon što su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njezin vlastiti izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama i da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u ugrožene zemlje.

“Da uvreda bude veća, Rusija nudi milijun tona žitarica afričkim zemljama u parodiji velikodušnosti”, rekao je Michel.

"Kakav cinizam i prijezir prema afričkim zemljama", rekao je, dodajući da je crnomorski sporazum do sada omogućio izvoz od više od 30 milijuna tona, uglavnom u najugroženije zemlje.

U Moskvi je Kremlj rekao da ostaje pri svojim uvjetima za povratak na sporazum.

Dnevnik.ba

19. veljača 2024 00:40