StoryEditor
Predsjednik Srbije i premijer Kosova

EU: Vučić i Kurti su potvrdili dolazak na sastanak 2. svibnja u Bruxellesu

Piše desk  /  28.04.2023., 14:25h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti potvrdili su dolazak na sastanak 2. svibnja u Bruxellesu, a glasnogovornik Europske unije (EU) Peter Stano kazao je da će na dnevnom redu tog sastanka biti usvajanje Deklaracije o nestalima te predstavljanje prvog nacrta statuta za osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Kako je priopćila Europska služba za zajedničke poslove, sastanak Vučića, Kurtija, šefa europske diplomacije Josepa Borrella te posebnog predstavnika Europske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka počet će u 18 sati.

Na sastanku će biti riječi o primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojoj su Vučić i Kurti postigli suglasnost 18. ožujka u Ohridu.

Tijekom sastanka očekuje se da će čelnici Kosova i Srbije usvojiti Deklaraciju o nestalim osobama, koja će biti prva točka dnevnog reda, a potom će uslijediti predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, stoji u priopćenju.

Također, strane će, kako se navodi, imati priliku razgovarati i o aktualnim političkim pitanjima, a po završetku sastanka Borrell će se obratiti javnosti.

Predsjednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, uz posredovanje EU, 18. ožujka u Ohridu postigli su dogovor o provedbenom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dogovorenog 27. veljače u Bruxellesu. Međutim, spomenuti sporazum nije potpisan jer to odbija učiniti Vučić koji je također rekao da ne namjerava provesti pojedine odredbe tih sporazuma za koje EU tvrdi da je postignuta suglasnost.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 10:48