StoryEditor
diplomatski prijem

EU u Izraelu otkazao prijem za Dan Europe, u sve se uplela politika

Piše hina  /  08.05.2023., 20:27h

Delegacija Europske unije u Izraelu je u ponedjeljak otkazala diplomatski prijem u povodu Dana Europe zbog najave da će na njemu sudjelovati krajnje desni izraelski ministar Itamar Ben-Gvir, koji je kritizirao tu odluku, nazvavši je oblikom "nedemokratskog ušutkavanja".

"Nažalost, ove smo godine odlučili otkazati diplomatski prijem jer ne želimo pružati platformu nekome čiji pogledi proturječe vrijednostima za koje se zalaže EU", stoji u priopćenju delegacije.

Bruxelles 9. svibnja obilježava kao "Dan Europe" jer je na taj dan 1950. godine donesena Schumanova deklaracija koja je dovela do uspostave tijela koje je kasnije postalo Europska unija.

Ministar za nacionalnu sigurnost Ben-Gvir trebao je predstavljati izraelsku vladu na tom događaju.

Reakcija Unije naglašava diplomatske poteškoće s kojima se suočava religijsko-nacionalistička koalicija premijera Benjamina Netanyahua, čiji je savez s Ben-Gvirom i također krajnje desnim političarem Bezalelom Smotrichem izazvao nelagodu čak i kod međunarodnih saveznika Izraela.

Ben-Gvir, šef ekstremističke cionističke stranke Židovska moć, osuđen je 2007. zbog poticanja na mržnju prema Arapima i podržavanja skupine koju Izrael i Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkom organizacijom.

"Šteta što Europska unija, koja tvrdi da predstavlja vrednote demokracije i multikulturalizma, sudjeluje u nediplomatskom ušutkavanju", rekao je Ben-Gvir u priopćenju.

"Prijatelji znaju kako izraziti kritiku, a istinski prijatelji je također znaju i čuti", poručio je.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:03