StoryEditor
na idućem sastanku

EU traži od Vijeća ministara BiH da usvoji proračun i prekine s blokadom financiranja izbora

Piše hina  /  03.06.2022., 14:16h

Europska unija je u petak pozvala Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da na svom sljedećem sastanku usvoji nacrt proračuna za 2022. godinu i da se hitne prekine s blokadom financiranja izbora koji se trebaju održati u listopadu.

"Od ključne je važnosti da se ti izbori održe u listopadu, da građani Bosne i Hercegovine dobiju priliku glasati na slobodnim poštenim i adekvatno financiranim izborima. U tom kontekstu pozivamo članove Vijeća ministara, posebice ministara financija, da iskoriste sljedeći sastanak u ponedjeljak kako bi usvojili nacrt proračuna za ovu godinu. Također pozivamo da se brzo donese odluka koja će osigurati financiranje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i da se sadašnja blokada hitno završi”, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano na konferenciji za novinare.

HDZ BiH, iz čijih je redova ministar financija Vjekoslav Bevanda, inzistira da se hitno usvoji proračun za 2022. godinu kako bi se mogle financirati sve obveze države, što uključuje i izdvajanje novca za održavanje općih izbora predviđenih najesen ove godine. S druge strane, bošnjačke stranke i Središnje izborno povjerenstvo inzistiraju na donošenju posebne odluke za financiranje izbora.

Glasnogovornik Stano snažno je stao u obranu posebnog izaslanika EU-a u BiH Johanna Sattlera, iako se novinarsko pitanje uopće nije odnosilo na njega.

“Visoki predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u potpunosti podržava rad veleposlanika Sattlera i snažno odbacuje bilo kakve napade na njega, koji su potpuno neutemeljeni”, rekao je Stano.

Stano ističe da Sattler u ime EU-a i država članica čvrsto brani i promiče vrijednosti i načela Unije i da radi na približavanju zemlje Europskoj uniji.

“Sve tvrdnje suprotne tome, kritike ili optužbe protiv veleposlanika Sattlera neprihvatljive su klevete i ne pomažu približavanju BiH Europskoj uniji”, rekao je Stano.

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 20:25