StoryEditor

EU SVE NESTRPLJIVIJA Borrell traži od BiH da ubrza reforme izbornog zakona

Piše D  /  13.07.2021., 04:07h

Nakon četvrtog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Europska unija - Bosna i Hercegovina koji je održan danas u Briselu, Borrell je istakao da je dužnost bh. političara da povedu zemlju prema EU u skladu sa željama stanovnika Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je da je na sastanku razmatrana neophodnost reforme izbornog zakona koja bi uklonila sve oblike nejednakosti i diskriminacije, uključujući i ustavni nivo.

- Europska komisija je spremna da ponudi i kandidatski status ako Bosna i Hercegovina postigne konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta koji uključuju i važne reforme u oblasti vladavine prava i funkcioniranja institucija - rekao je Borrell, prenosi Fena.

Naglasio je da bi fokus trebao biti na neophodnim reformama radi oporavka od pandemije i nastavka europskog puta. 

- Mi ćemo podržati oporavak ekonomije kroz ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan za bolju infrastrukturu, podršku biznisima, te zelenu i digitalnu transformaciju - naveo je Borrell.

Podcrtao je da nas je nedavna godišnjica genocida u Srebrenici podsjetila na potrebu za pomirenjem u BiH i cijeloj regiji kako bi krenuli naprijed, te da pokušaji revizije povijesti, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca nemaju mjesta u Europi i neće biti tolerirani.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:15