StoryEditor
obuzdavanje troškova

EU radi na hitnim mjerama: Planira zamrzavanje cijena energije

Piše hina  /  01.09.2022., 13:10h

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iznijet će ideje Komisije o zamrzavanju cijena energije u govoru 14. rujna

Europska komisija razmatra opcije zamrzavanja cijena energije i smanjenja potražnje za električnom energijom, rekla je visoka dužnosnica Europske komisije. Rusija je smanjila isporuke plina Europi od invazije na Ukrajinu pa su cijene plina skočile na rekordno visoke razine i natjerale zemlje da se bore za plin od drugih dobavljača i zaštite potrošače od sve većih računa.

"Radi se na hitnim mjerama vezano uz cijene električne energije. Moglo bi biti nešto i za smanjenje potražnje za električnom energijom", rekla je Mechthild Woersdoerfer, zamjenica glavnog direktora odjela Komisije za energetiku na sastanku odbora za energetiku Europskog parlamenta.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iznijet će ideje Komisije o zamrzavanju cijena energije u govoru 14. rujna, najavila je Woersdoerfer.

Govor će uslijediti nekoliko dana nakon što ministri energetike članica Europske unije 9. rujna održe hitan sastanak o odgovoru na skok cijena energenata koji pogađa europsku industriju i utjecat će na veće račune kućanstava u nadolazećoj zimi.

Državni čelnici sve glasnije pozivaju da EU poduzme mjere za obuzdavanje tih troškova. Italija, Belgija i Češka zalažu se za zamrzavanje cijene plina na razini bloka, dok Francuska i Grčka žele da Europa odvoji cijenu električne energije od sve veće cijene plina.

Komisija razmatra reviziju tržišta električne energije u Uniji. Woersdoerfer je rekla da će te reforme biti dugoročnija mjera, a Bruxelles će iznijeti "konkretne opcije" za promjene nakon govora von der Leyen.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:42