StoryEditor
Dr. sc. Domagoj Knežević

"EU put BiH neće biti moguć inženjeringom na izborima i nametanjem Hrvata"

Piše desk  /  18.04.2022., 22:33h
Savjetnik šefa hrvatske diplomacije dr. sc. Domagoj Knežević tvrdi da Izetbegović stvara bošnjačku državicu

Dr. sc. Domagoj Knežević, povjesničar i savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana, izjavio je kako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović glavni krivac za propast pregovora o izbornoj reformi, a da je glavni cilj te opstrukcije pretvaranje Hrvata u manjinu, piše Večernji list BiH. 

Izravan krivac za prekid tih pregovora je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Promjena Izbornog zakona je bez ikakve dvojbe ključni potez za moguće relaksiranje bošnjačko-hrvatskih odnosa i stabilizaciju političkih prilika. Kako je poznato, bošnjačkim glasovima je već tri puta izabran antihrvatski član Predsjedništva BiH, a dva puta je i formirana Vlada FBiH bez uključivanja relevantnih hrvatskih političkih predstavnika - rekao je u intervju za portal Hrvatskog kulturnog vijeća dr. Knežević.

On pojašnjava da je na sceni želja dijela bošnjačkih političkih i društvenih elita da se Hrvati politički dekonstruiraju. Unatoč tome, hrvatski politički predstavnici iz HNS-a BiH bili su u ovim pregovorima najkonstruktivnija strana.

Provode sve presude

- O tome su svjedočili i prisutni međunarodni predstavnici, ali i činjenica da su predstavnici Venecijanske komisije njihov prijedlog ograničenih ustavnih promjena i prijedlog izmjene Izbornog zakona potvrdili kao prijedlog koji uklanja sve vrste diskriminacija. Dakle, prihvatili su ga kao prijedlog koji rješava implementaciju presude "Sejdić - Finci" Europskog suda za ljudska prava, ali rješava i problem mogućih manipulacija pri izboru legitimnih političkih predstavnika Hrvata - dodaje savjetnik hrvatskog šefa diplomacije.

Opovrgnuo je tvrdnje kako presuda slučaj "Sejdić - Finci" traži uvođenje građanskog koncepta u politički okvir BiH "nego otklanjanje diskriminacije unutar važećeg političkog okvira koji je temeljen na odredbama Washingtonskog sporazuma i Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma". On pojašnjava kako SDA desetljećima ustrajava na konceptu koji je "samo mimikrija za bošnjački nacionalizam koji u svom cilju teži pretvoriti Bosnu i Hercegovinu u državu u kojoj su Bošnjaci jedini državotvoran narod".

- Sve ovo što se događa je samo još jedan operativni pokušaj postizanja tog cilja. O tome svjedoči i njihova vidljiva dugogodišnja opstrukcija implementacije presude u slučaju "Ljubić" Ustavnog suda BiH. Sukladno svemu navedenom, zapravo ne čudi kako SDA i Bakir Izetbegović pokušavaju izići iz procesa pregovora o Izbornom zakonu bez ikakvih promjena. Nažalost, u toj stranci izgleda misle kako je euroatlantski put BiH moguć tako da se 2022. usred Europe očitim izbornim inženjeringom biraju hrvatski politički predstavnici. Međutim, ipak moram naglasiti kako postoje i relevantni bošnjački političari koji shvaćaju koliko je takva politika štetna za samu BiH - dodao je dr. Knežević.

Upitan o ulozi međunarodne zajednice, on je naveo kako su upravo stranci intervencijama doveli do današnje situacije.

- Naime, njihove intervencije narušile su, bez ikakve sumnje, onu krhku političku stabilnost koju je svojim sadržajem i uvažavanjem životnog realiteta u BiH donio Daytonsko-pariški mirovni sporazum. Mislim da mi moramo nastaviti s politikom koja traži uvažavanje svih legalnih i legitimnih interesa konstitutivnih naroda i ostalih. To je jedini put da ta država postane stabilna i funkcionalna. A to je naš nedvojbeno prvorazredni strateški interes i zato RH od toga sigurno neće odustati - rekao je Knežević.

Nema uvjeta

Je li bojkot opcija, bilo je pitanje za savjetnika Grlića Radmana. On je odgovorio kako ne postoje regularni uvjeti za njihovo održavanje jer nisu provedene presude ESLJP, Ustavnoga suda BiH te preispitan način izbora SIP-a BiH. Dr. Knežević smatra važnim što ne postoji niti jedna relevantna politička adresa u RH koja ne shvaća što se događa Hrvatima u BiH. On tvrdi da se nijedna hrvatska Vlada od vremena predsjednika Tuđmana nije toliko zauzimala za Hrvate u BiH te da aktivno radi kako bi s međunarodnim partnerima očuvali BiH kao državu triju konstitutivnih naroda i s euroatlantskom perspektivom, i u kojoj se poštuje slovo i duh Washingtonskog i Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 17:53