StoryEditor
Ursula von der Leyen:

EU priprema novi krug sankcija: "Radimo na tome da udarimo Rusiju ondje gdje boli"

Piše hina  /  24.11.2022., 12:29h

Europska unija priprema deveti paket sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom posjeta Finskoj u četvrtak.

“Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju ondje gdje boli kako bismo još više oslabili njezinu sposobnost da vodi rat u Ukrajini i danas mogu objaviti da punom brzinom radimo na devetom paketu sankcija”, rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

“Uvjerena sam da ćemo jako skoro odobriti globalno ograničenje cijene za rusku naftu sa skupinom G7 i drugim velikim partnerima. Nećemo posustati dok Ukrajina ne pobijedi Putina u njegovu nezakonitu i barbarskom ratu”, rekla je.

Von der Leyen nije iznijela pojedinosti o mjerama koje će sadržavati deveti krug sankcija.

Osmi krug sankcija dobio je konačno odobrenje prošli mjesec, a uključuje više restrikcija za trgovinu čelikom i tehnološkim proizvodima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima Finske i Estonije i zamjenikom premijera Švedske, Von der Leyen je rekla da ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu kao što je elektroenergetska odgovaraju ratnim zločinima.

“Također znam da će naši ukrajinski prijatelji poraziti tu strategiju jer su snažni i imaju pravedan motiv, a mi, EU, bit ćemo uz njih u tim teškim vremenima dok god bude trebalo”, rekla je.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 13:53