StoryEditor

EU poziva Hong Kong i Kinu na dijalog

Piše D  /  17.08.2019., 05:08h

Europska unija pozvala je u subotu, nakon višetjednih protuvladinih prosvjeda, Hong Kong i Kinu da riješe krizu dijalogom, u priopćenju visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Mogherini je u priopćenju, u ime 28 članica EU-a, pozvala obje strane da budu “suzdržane, da odbace nasilje i da hitno poduzmu mjere za smirivanje situacije”.

“Od najveće je važnosti da se pokrene proces širokog i inkluzivnog dijaloga, sa svim ključnim upletenim stranama”, poručila je, ističući da su temeljne slobode i “visoki stupanj autonomije Hong Konga” zapisani u zakonu i u međunarodnim sporazumima i da se “moraju i dalje poštivati”, prenosi AFP.

Prosvjedovalo se i u subotu. Prosvjedi traju već deset tjedana i praćeni su nasiljem zbog čega rastu bojazni da bi Peking mogao odgovoriti silom.

Kineski veleposlanik u Londonu upozorio je u četvrtak da će Kina upotrijebiti svoje ovlasti da uguši prosvjede u Hong Kongu ako se situacija pogorša nakon što su neki prosvjednici pokazali elemente terorizma.

“Ako se situacija u Hong Kongu dodatno pogorša… središnja vlada neće mirno sjediti i gledati”, rekao je veleposlanik Liu Xiaoming novinarima, prenosi Hina.

“Imamo dovoljno solucija i dovoljno ovlasti u sklopu Temeljnog zakona da brzo ugušimo bilo kakve nemire”, rekao je. “Njihovi potezi su ozbiljna i nasilna kaznena djela i već pokazuju znakove terorizma.”

Istaknuvši da građani Hong Konga imaju “temeljno pravo na okupljanje”, Mogherini je također primijetila da “odnedavno raste broj neprihvatljivih nasilnih incidenata, s dodatnim rizicima od nasilja i nestabilnosti.”

Na subotnjem prosvjedu ponovno je bilo nasilja. Skupina prosvjednika odvojila se od inače mirnog skupa i napala policajce jajima kod policijske postaje Mong Kok vrijeđajući ih.

Putem su oštetili više propekinških simbola i bacali jaja na urede prokineske političke stranke te zidove velikog sindikata povezanog s Kinom.

Istodobno se ispred sjedišta vlade Hong Konga održao prokineski skup na kojem su se okupile tisuće ljudi pjevajući nacionalnu himnu, prenosi dpa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:45