StoryEditor
pripreme

EU pali svoju ratnu mašineriju, uskoro i predstavljanje strategije

Piše fena  /  17.02.2024., 17:12h

Europska komisija predstavit će za tri tjedna prijedlog strategije namjenske industrije, izjavila je u subotu predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, a također će otvoriti ured za inovacije u vojnom sektoru u Ukrajini.

- Europa mora pojačati svoju industrijsku bazu. Ja sam uvjerena zagovornica transatlantskih veza, a istovremeno moramo izgraditi snažnu Europu, i to ide jedno uz drugo - kazala je Ursula von der Leyen na panelu na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Ministri vanjskih poslova grupe sedam industrijskih sila (G7) odali su počast minutom šutnje, na početku sastanka u subotu u Minhenu, ruskom opozicijskom čelniku Alekseju Navaljnom koji je preminuo u zatvoru u petak, priopćilo je talijansko predsjedništvo G7.

- Zbog svojih ideja i borbe za slobodu i protiv korupcije u Rusiji, Navaljni je de facto doveden do smrti - izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani otvarajući skup najvećih demokratskih država na marginama Minhenske sigurnosne konferencije.

- Rusija mora rasvijetliti njegovu smrt i zaustaviti svoju neprihvatljivu represiju nad političkim neistomišljenicima - kazao je Tajani, priopćilo je njegovo ministarstvo, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 19:34