StoryEditor
predsjednica EK

EU ombudsmenka traži od Von der Leyen da objasni zašto je Katar plaćao putovanja EU dužnosnicima

Piše fena  /  07.03.2023., 10:44h

Ombudsmenka Europske unije Emily O‘Reilly zatražila je od Europske komisije da objasni zašto je Katar platio nekoliko poslovnih putovanja direktora uprave za transport, navodi online magazin Politico.

Glavni direktor uprave Europske komisije za mobilnost i transport (DG MOVE) Henrik Hololei letio je besplatno poslovnom klasom Qatar Airwaysa nekoliko puta u periodu od 2015. do 2021. godine, objavio je prošli tjedan Politico.

Informaciju je naknadno potvrdila i Europska komisija.

U pismu objavljenom danas europska ombudsmenka zatražila je od predsjednice EK Ursule von der Leyen informacije o takvim poslovnim putovanjima, upozorivši je na pojačanu osjetljivost javnosti nakon skandala s korupcijom u Europskom parlamentu.

- Već sam u korespondenciji s Euuropskim parlamentom napomenula da su takvi skandali poklon onima koji bi željeli naštetiti EU ili narušiti njen ugled - naglasila je O‘Reilly.

Katar je financirao putovanja dužnosnika Europske komisije upravo u vrijeme pregovora s upravom EK o zračnom prometu, primijetila je ombudsmenka.

Komisija je priopćila da su putovanja odobrena zato što Hololei nije bio dio pregovaračkog tima pa nije utvrđen sukob interesa.

- Javnost možda neće htjeti vidjeti te nijanse budući da krajnju odgovornost za te pregovore snosi glavni direktor - upozorila je O‘Reilly.

Europska komisija je priopćila da preispituje već postojeće smjernice oko sukoba interesa.

O‘Reilly želi da Europska komisija do 3. lipnja odgovori na pitanja o transparentnosti i postupku odobrenja putovanja, a traži i informacije o svim putovanjima drugih EU dužnosnika koja su financirana iz vanjskih izvora.

Vlasti u Belgiji pritvorile su dva zastupnika Europskog parlamenta, a treći je zadržan u Italiji, zbog optužbe da su zajedno s drugim dužnosnicima povezanim s Europskim parlamentom primali novac i poklone od Katara kako bi uticali na donošenje određenih odluka. Katar i dalje negira bilo kakvu umiješanost. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:49