StoryEditor

EU očekuje odgovorno ponašanje od političara u BiH

Piše D  /  29.11.2018., 02:11h

Veleposlanici 28 država-članica Europske unije u PSC-u boravili su u dvodnevnom posjetu BiH kako bi analizirali stanje u toj zemlji nakon listopadskih izbora. Sastali su se s članovima Predsjedništva BiH, ključnim ministrima u Vijeću ministara te dužnosnicima parlamenta BiH, prenosi HINA.

PSC je pripremno tijelo Europskog vijeća i ima središnju ulogu u oblikovanju i definiranju vanjske politike EU. Zadaća mu je nadziranje stanja u međunarodnim odnosima i potpora pri definiranju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije, uključujući stalnu komunikaciju s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Predsjedateljica PSC-a From-Emmesberger kazala je novinarima na kraju tog posjeta kako je provedba izbornih rezultata, kao i plana gospodarskih i socijalnih reformi, od najvećeg  interesa za članove izaslanstva koje je predvodila.

Istaknula je kako EU i BiH dijele brojne zajedničke izazove, posebice sigurnosne naravi uključujući terorizam i organizirani kriminal.

S obzirom da BiH želi postati članicom Unije, ona mora usklađivati i svoju vanjsku politiku s Bruxellesom, istaknula je predsjedateljica PSC-a ističući kako to uključuje i jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Poručila je kako će 2019. godina biti ključna za BiH sa stajališta europskih integracija, a mišljenje Europske komisije o tome treba li BiH dobiti status kandidata za članstvo u Uniji uvelike će ovisiti o tome kako će se formirati nove vlasti u BiH.

"Očekujemo brzo rješenje za problem uspostave Doma naroda u Federaciji BiH", kazala je From-Emmesberger.

Wigemark: čeka se odluka Središnjeg izbornog povjerenstva 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako europske i NATO integracije ostaju prioritet za BiH jer je to uvjet trajne stabilnosti.

"Moje je stajalište da se vlast mora uspostaviti na programskim, a ne ni na kakvim etničkim načelima. Prioritet tih programa mora biti EU, odnosno europske integracije, a unutarnji prioritet gospodarske reforme te vladavina prava i stabiliziranje prilika u zemlji i regiji", kazao je Zvizdić.

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je dolazak PSC-a u BiH doista veoma važan za tu zemlju i dokaz je koliko je ona, jednako kao i regija, i dalje u središtu pozornosti Unije.

"Velika su očekivanja i od EU, ali i u regiji. Neka od tih očekivanja su nerealna, no veoma je važno nastaviti raditi na procesu europskih integracija", kazao je švedski diplomat podsjećajući kako je velik posao još uvijek pred vlastima u BiH pa bi stoga valjalo uspostaviti novu vlast što je prije moguće.

Na pitanje kako donijeti odluku o načinu popune Doma naroda federalnog parlamenta Wigemark je odgovorio kako Središnje izborno povjerenstvo (SIP) treba postupiti sukladno zakonu.

Podsjetio je kako je Ured visokog predstavnika za BiH (OHR), kao "vrhovni tumač" Daytonskog sporazuma, na stajalištu da je za donošenje odluke koja se očekuje od SIP-a relevantan popis iz 1991. godine, no pravorijek o svemu će na kraju, kako stvari stoje, ipak morati dati Ustavni sud.

"Kakva god pravomoćna odluka bude, ona će se morati poštovati i provesti", kazao je šef delegacije EU.

Od SIP-a se očekuje odluka o tome koliko će zastupnika iz svake od deset županija unutar Federacije BiH biti delegirano u entitetski Dom naroda i hoće li etnički raspored biti prema popisu iz 1991. ili pak onom iz 2013. godine, na čemu odlučno inzistira HDZ BiH.

O toj odluci ovisit će kako će izgledati sastav kluba Hrvata u Domu naroda, odnosno hoće li HDZ BiH imati apsolutnu kontrolu nad njim, o čemu će bitno ovisiti hoće li najveća hrvatska stranka uopće biti u izvršnoj vlasti.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:31