StoryEditor
rat u ukrajini

EU ministri danas odlučuju o zajedničkoj kupovini oružja za Ukrajinu

Piše fena  /  20.03.2023., 08:33h

Ministri zemalja Europske unije danas se sastaju kako bi dogovorili i potpisali plan vrijedan dvije milijarde eura za obnovu zaliha oružja ali i zajedničku kupovinu topničkih granata za Ukrajinu.

Kijev se žalio da njegove snage trebaju obnovu zaliha jer se ruska jednogodišnja invazija pretvorila u mukotrpan rat iscrpljivanja, izvještava AFP.

Ukrajina je rekla EU-u da želi 350.000 granata mjesečno kako bi pomogla svojim trupama da zaustave napad Moskve i omogućila im da pokrenu nove protuofenzive kasnije tijekom godine.

Ministri vanjskih poslova i obrane na sastanku 27-članog bloka u Bruxellesu nastojat će se dogovoriti o višestrukoj inicijativi usmjerenoj na ubrzavanje opskrbe i jačanje odbrambene industrije.

- Vrijeme je od ključne važnosti: moramo isporučiti više topničkog streljiva i moramo isporučivati brže - rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Prvi dio plana uključuje milijardu eura zajedničkog financiranja kako bi se države EU-a pokušale natjerati da iskoriste svoje zalihe streljiva koje se može brzo poslati.

U drugom dijelu blok bi iskoristio još jednu milijardu eura za narudžbu granata od 155 milimetara za Ukrajinu kao dio golemog zajedničkog pokretanja nabave čiji je cilj potaknuti kompanije da povećaju proizvodnju.

Zajednička kupovina oružja u ovoj razmjeri veliki je korak EU-a, koji je svjedok dugotrajnih napora da radi više usklađeno na svojoj obrani nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:20