StoryEditor
12 zrakoplova

EU kupuje nove protupožarne zrakoplove, bit će smješteni u šest država članica - među njima i Hrvatska

Piše hina  /  25.03.2024., 14:21h

Europska komisija sa 600 milijuna eura financira kupnju 12 novih protupožarnih zrakoplova koji će biti smješteni u šest država članica - Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj, objavljeno je u ponedjeljak u Bruxellesu.

Novi zrakoplovi koristit će se za gašenje požara diljem Europske unije, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada su životi, domovi i sredstva za život sve više ugroženi šumskim požarima velikih razmjera, navodi Komisija. Isporuka novih zrakoplova započet će 2027. godine.

Prije pet godina Europska komisija nadogradila je mehanizam civilne zaštite EU-a i uspostavila sustav rescEU, koji uključuje flotu protuporažnih zrakoplova i helikoptera.

EU namjerava uspostaviti stalnu vatrogasnu flotu, a u međuvremenu dok ta stalna flota ne postane operativna, koriste se zrakoplovi država članica, a operativni troškovi kada sudjeluju u gašenju požaru idu na teret europskog proračuna.

Povjerenik za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič sudjeluje u ponedjeljak u Zagrebu na svečanosti potpisivanja ugovora za nabavku vatrogasnih zrakoplova između hrvatske Vlade i kanadske tvrtke tvrtk Canadian Commercial Corporation.

Sličan ugovor jučer je potpisala i grčka vlada.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:22