StoryEditor
društvene mreže

EU istražuje Facebook i Instagram zbog zabrinutosti o poticanju ovisnosti kod djece

Piše fena  /  16.05.2024., 16:42h

Europska komisija je otvorila formalnu istragu protiv Facebooka i Instagrama zbog zabrinutosti da ove platforme potiču ovisničko ponašanje kod djece.

Regulatori Europske unije otvorili su formalnu istragu protiv Facebooka i Instagrama zbog zabrinutosti oko zaštite djece, priopćila je Europska komisija u četvrtak.

Komisija je izjavila da sistemi Facebooka i Instagrama, uključujući algoritme, mogu "iskorištavati slabosti i neiskustvo maloljetnika i izazivati ovisničko ponašanje, i/ili pojačavati tzv. ‘efekt zečje rupe‘."

Efekti zečje rupe "vas uvlači u sve uznemirujućiji sadržaj", navodi se u izjavi.

Europski komesar za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da blok nije uvjeren da je Meta učinila dovoljno da se uskladi sa Digitalnim zakonom o uslugama (DSA) Europske unije.

I Instagram i Facebook su označeni kao vrlo velike online platforme (VLOP-ovi), što znači da se moraju pridržavati najstrožih pravila DSA.

Regulatori su rekli da je procjena dvije društvene mreže koje posjeduje Meta potrebna kako bi se suprotstavili "potencijalnim rizicima za ostvarivanje temeljnog prava na fizičko i mentalno blagostanje djece, kao i poštivanje njihovih prava."

Dnevnik.ba

15. lipanj 2024 21:58