StoryEditor

EU i SAD osudili policijsku upotrebu nasilja na prosvjedima u Rusiji

Piše D  /  23.01.2021., 10:01h

Snage sigurnosti uhitile su 2501 osobu na prosvjedima diljem zemlje, uključujući 945 u Moskvi gdje bilo i sukoba, objavila je promatračka skupina OVD-Info.

Washington govori o "grubim metodama" ruske policije. "Sjedinjene Države oštro osuđuju primjenu grubih metoda prema prosvjednicima i novinarima ovog vikenda u gradovima diljem Rusije", piše u priopćenju State Departmenta.

Ranije u subotu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog "masovnih pritvaranja" i "prekomjerne primjene sile".

"U ponedjeljak ćemo s ministrima vanjskih poslova EU-a razgovarati o idućim koracima", objavio je Borrell na Twitteru.

Europska unija traži da se Navalnog pusti na slobodu i taj će sastanak biti prvi u nizu na kojima će se raspravljati o mjerama kako bi se taj zahtjev ispunio.

Više zemalja članica i Europski parlament traže uvođenje novih sankcija Rusiji, ali za to je potrebna jednoglasna odluka dvadeset sedmorice.

U petak je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u telefonskom razgovoru zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina "trenutačno oslobađanje" ruskog oporbenog prvaka.

Izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" EU-a za Navalnog i pozvao na "potpuno i bezuvjetno poštovanje njegovih prava".

Desetci tisuća ljudi u subotu su prosvjedovali u Rusiji na poziv Navalnog tražeći njegovo puštanje iz pritvora. U nekim većim gradovima, pa tako u Moskvi, izbili su sukobi.

Amnesty International je optužio policiju da je "nasumce tukla i svojevoljno uhićivala" prosvjednike, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:11