StoryEditor

EU daje zapadnom Balkanu 70 milijuna eura kako bi što prije krenuli s cijepljenjem

Piše D  /  28.12.2020., 02:12h

– Kroz cijelu pandemiju stojimo zajedno sa svojim partnerima u regiji i nastavljamo djelovati u tom duhu i u slučaju cjepiva- objavio je Oliver Várhelyi, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje.

Paket je odobren u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi se pomoglo financiranje pristupa partnera sa zapadnog Balkana cjepivu protiv Covida-19 koje su nabavile države članice EU, navodi se u priopćenju na stranici Europske komisije.

Paket će se isplaćivati u obliku bespovratnih sredstava koja će pomoći u pokrivanju troškova cjepiva za prioritetne skupine u regiji, kao i potrebne opreme za cijepljenje.

Omogućit će zapadnom Balkanu kupovinu određenog broja cjepiva iz Ugovora o ranoj kupovini EU sa šest proizvođača, s tim da će pojedine države članice EU dijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza.

Iako EU nastavlja podržavati inicijativu COVAX, svjetsku organizaciju za osiguravanje poštenog i univerzalnog pristupa cjepivu protiv Covida-19, a svi partneri sa zapadnog Balkana su je potpisali, očekuje se da će isporuka cjepiva po toj shemi započeti kasnije od kampanje cijepljenja u EU.

– Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih sporazuma EU omogućit će regiji, stoga, da započne cijepljenje paralelno s državama članicama EU – stoji u priopćenju Europske komisije.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:41