StoryEditor
sankcije

EU bi mogla zaustaviti i "Sjeverni tok 2" ako Rusija napadne Ukrajinu

Piše desk  /  28.01.2022., 09:35h
Postupak otvaranja plinovoda "Sjeverni tok 2" mogao bi privremeno biti zaustavljen u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, izjavila je u četvrtak predsjednica Komisije EU Ursula von der Leyen. Želim biti vrlo jasna: ništa nije nemoguće, sve su opcije otvorene, rekla je von der Leyen sinoć za CNN, odgovarajući na pitanje o mogućem zaustavljanju procesa otvaranja plinovoda kojim bi se transportirao plin iz Rusije u Njemačku.

Istovremeno se nastavlja diplomatska borba za ublažavanje krize koju je kreirala Rusija raspoređivanjem oko 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom.

- Komisija je odgovorna za izradu, oblikovanje i postrožavanje sankcija (prema Rusiji) - na financijskom polju, ekonomskom polju i tehnološkom području, izjavila je Von der Leyen.

Europska unija je najveći trgovinski partner Rusije s oko 40% robne razmjene, a ujedno je i najveći inozemni investitor sa 75% izravnih investicija na ruskom prostoru, istaknula je.

- Ti brojevi pokazuju da imamo jake adute i da bi moglo biti bolno za Rusiju, rekla je von der Leyen o mogućim potezima u slučaju ruskog napada na Ukrajinu te dodala da vrlo usko surađuje s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na strateškom partnerstvu po pitanju energetske sigurnosti.

Predsjednica Komisije nije željela iznositi detalje o paketu sankcija koje bi Europska unija mogla nametnuti Rusiji.

Dnevnik.ba

28. svibanj 2022 06:52