StoryEditor
analiza ivana pepića

Etničke promjene poslije rata ne utječu na cenzus od 3% za ulazak u Dom naroda

Piše desk  /  23.07.2022., 15:35h

Naime, uspoređujući popis iz 1991. godine i onaj proveden 2013. godine vidljivo je, da je na području istog broja županija broj jednog naroda ispod 3%, što bi po najavama trebao biti cenzus za slanje barem jednog zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Hrvata je i po popisu 1991. godine i po popisu 2013. godine bilo ispod 3% od ukupnog broja na području Unsko-Sanske županije i Goraždanske županije. Bošnjaka je ispod 3%, uspoređujući iste popise, bilo na današnjem području Županije zapadnohercegovačke, Herceg-bosanske i Posavske županije. Stanje je i 1991. i 2013. nepromijenjeno. Iz ovih županija se ne bi trebali slati izaslanici za Dom naroda FBiH iz ova dva naroda.

Time ne stoje kvazi-argumenti sarajevske nacionalističke javnosti o potvrđivanju efekata etničkog čišćenja eventualnim nametanjem izmjena Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika. I da su se izbori po predloženom novom zakonu hipotetski održali prije rata, isti bi bio raspored biranja zastupnika u Dom naroda.

Analizu s točnim podacima prenosimo od društveno-političkog komentatora Ivana Pepića s twittera.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 03:55