StoryEditor
najaktivniji europski vulkan

Etna eruptirala kasno sinoć i obasjao nebo nad Sicilijom

Piše fena  /  13.11.2023., 11:00h

Vulkan Etna eruptirao je kasno sinoć i izbacivao je pepeo i lavu iznad talijanskog otoka Sicilije. Snimke prikazuju velike oblake pare, pepela i lave koji izbijaju iz kratera najaktivnijeg vulkana u Europi, navodi Euronews.

Aerodrom u obližnjem gradu Catania i dalje je otvoren uprkos vulkanskoj aktivnosti, iako erupcije vulkana često dovode do zatvaranja zračnog prostora u samoj blizini.

Etna je sinoć obasjala nebo nad Sicilijom nakon nekoliko mirnih meseci.

Kao jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, dramatične erupcije Etne rijetko su dugo izvan naslovnica.

U kolovozu je aerodrom u Cataniji bio prisiljen privremeno obustaviti operacije, a uvedena su ograničenja za vožnju nakon erupcije koja je izbacivala pepeo na okolno područje.

Ali nema naznaka da će međunarodni letovi do talijanskog otoka biti prekinuti zbog ove posljednje erupcije uprkos fotografijama dima i jarko crvene lave koje izazivaju strahopoštovanje.

U međuvremenu, Island je proglasio vanredno stanje zbog straha od neposredne erupcije vulkana, koja bi mogla uticati na otkazivanje letova.

Planina Etna je jedan od najaktivnijih vulkana u Europi i bio je u gotovo stalnom stanju aktivnosti posljednje decenije.

Erupcije mogu biti više puta u tijeku godine, pa čak i unutar mjesec dana. Trenutni period erupcije počeo je 2013. godine, prema Smithsonian programu globalne vulkanske aktivnosti.

Godine 2021, Etna je izbacila toliko vulkanskog materijala u periodu od šest mjeseci da je narasla za skoro 30 metara.

Ove godine je već bilo više erupcija. Web lokacije poput Volcano Discovery detaljno prate aktivnost Etne i možete gledati prijenos vulkana uživo na stranici Etna opservatorija.

Većinu vremena, Etnine eksplozije se klasificiraju kao vulkanska aktivnost niskog nivoa. Ovo uključuje oblake pepela, fontane lave i strombolijanske eksplozije - blage eksplozije magme koje su ipak dramatične za promatranje.

Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju saopćio je da se visina sinoćnjeg eruptivnog stupa procjenjuje na oko 4.500 metara nadmorske visine.

Planina Etna se smatra sigurnim vulkanom - većina erupcija ne ugrožava one koji posjećuju ili žive u tom području.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:46