Article_Top_970x250

Estradne zvijezde dogovorile novogodišnje nastupe, evo koliko će zaraditi

cijene u padu

Estradne zvijezde dogovorile novogodišnje nastupe, evo koliko će zaraditi

lis 30, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Darko Tomaš/Cropix

- Prošla su vremena u kojima su neki moji kolege za novogodišnje dočeke tražili obijesno visoke honorare. Kriza je uzela danak, malo tko više ima novca za plaćanje velikih “zvijezda”, a možda je i došlo vrijeme da svi skupa budemo malo skromniji i ponizniji - kaže jedan popularni pjevač koji tvrdi da su se cijene nastupa hrvatskih estradnih zvijezda u odnosu na protekle godine smanjile i za trećinu.

To nipošto ne znači da su najpopularniji hrvatski pjevači sada pali na prosjački štap, jer honorari koje dobivaju za novogodišnje nastupe još su uvijek i više nego solidni, ali činjenica jest da nema glazbenika koji bi za pjevanje u silvestarskoj noći, kad bi to poželio, mogao kupiti dvosobni stan, što se ne tako davno moglo.

Boli glava

Premda o cijenama novogodišnjih nastupa glazbenici i njihovi menadžeri nikako ne vole pričati jer, kako ističu, ni oni ne gledaju u “tuđe novčanike”, šuška se da će ove godine među rekorderima po zaradi u Hrvatskoj biti Zdravko Čolić. Možda i najveća zvijezda regionalne scene svojim svevremenskim hitovima za sve generacije u 2019. godinu uvest će stanovnike Poreča i njihove goste. Čolić će nastupiti na Trgu slobode u Poreču, a gradonačelnik toga grada očekuje da će se na koncertu skupiti i do deset tisuća ljudi, pa će se za promet zatvoriti i neke ulice u okolici trga.

Zbog Čolićeva koncerta mnogi će odlučiti Novu godinu dočekati u Poreču, pa onda ne čudi podatak prema kojem će Čolić za ovaj nastup navodno dobiti 40.000 eura. To je uistinu lijepa svota, ali ne treba smetnuti s uma da je Čolić, prema pričama, prije dvije godine za nastup u Budvi dobio 70.000 eura, dok je lani za novogodišnji koncert u Sarajevu primio 60.000 eura.

Priča se da će honorar od 30.000 eura za novogodišnji nastup dobiti i glazbenici iz Parnog valjka koji će 31. prosinca nastupiti u Skoplju, na gradskom trgu. Prljavo kazalište na Staru godinu kreće put Istre, jer za Silvestrovo nastupaju u Rovinju, a šuška se da će za koncert na otvorenom dobiti 25.000 eura.

- Prljavci i Valjak bendovi su koji ove godine nisu bitnije spustili cijenu svojih nastupa, ali nikad se nisu ni bahatili ciframa od kojih bi većinu smrtnika, ali i ostalih njihovih glazbenih kolega, mogla zaboljeti glava - kaže za Jutarnji list jedan glazbeni menadžer.

Razumni iznosi

Da uvijek postoje iznimke među pravilima, ove godine dokazuje Petar Grašo. Lani je Grašo pjevao na Rabu za honorar od navodno 15.000 eura, a ove godine, zahvaljujući činjenici da njegove pjesme doista nisu silazile s top lista, za 25.000, priča se, nastupa u Vodicama u hotelu Olympia. Osim za doček Nove godine, Grašo će pjevati i 1. siječnja na reprizi dočeka. Na estradnoj sceni priča se da će Jelena Rozga za nastup u hotelu Splendid u Budvi dobiti 20.000 eura. Rozga, očito, po uzoru na Parni Valjak i Prljavo kazalište, već godinama drži približno istu “razumnu” cijenu svojih novogodišnjih nastupa. Ilustracije radi, lani je u jednom hotelu u Crnoj Gori za dvostruko viši honorar pjevala Severina, koja još nije objavila gdje ove godine nastupa.

- Mogla je i Rozga tražiti više da je htjela, ali je očito da ona i njezin menadžment ne kane organizatore odbiti visokom cijenom. Ali da je htjela, mogla je “pucati” i na puno više jer ima hit do hita, a novogodišnji nastup u hotelu pravi je rudnik prema nastupu na trgu. Na trgu, naime, ti dođeš, otpjevaš svoj koncert u trajanju od dva do tri sata, zabaviš, naravno, ljude, ali za hotelski doček Nove godine s programom krećeš oko 22 sata, a s bine se ne spuštaš prije 2 ili 3 sata ujutro.

Jasno, sve ima svoje prednosti i mane, jer u hotelu ne moraš brinuti zbog bure, kiše ili snijega, nego si lijepo na toplom, dok na nastupima na otvorenom bude kako ti dragi bog da - priča Jutarnjem jedan prokušani glazbenik, koji skreće pažnju na to kako neke velike zvijezde ove godine još uvijek nisu dogovorile odnosno potvrdile novogodišnje nastupe.

- Neke velike zvijezde, poput Severine Kojić, još čekaju onu “pravu” ponudu. To može biti dvosjekli mač: čekanje se može, ali i ne mora isplatiti. Sve ovisi koliko želiš i možeš riskirati, a većina kolega ove godine je odlučila da neće čekati, pa su mnogi novogodišnji nastupi dogovoreni još potkraj ljeta. -

Tulum u Makarskoj

Doista, odavno je poznato da će u novu godinu Dubrovčane i njihove goste 31. prosinca uvesti Nina Badrić i Tony Cetinski, koji je lani za novogodišnji nastup u Podgorici, prema pisanju medija, navodno dobio 40.000 eura. Nagađa se da će stari prijatelji koji će na Silvestrovo pjevati na najljepšoj pozornici na svijetu, onoj na Stradunu, za novogodišnje nastupe dobiti po 20.000 eura. Podsjetimo, lani je na Stradunu na Silvestrovo pjevao Dino Merlin koji je za to, bez PDV-a, dobio oko 50.000 eura.

Mladen Grdović za Novu godinu pjeva u Makarskoj na trgu, a jednog od najvećih zabavljača na hrvatskoj glazbenoj sceni, koji će u silvestarskoj noći nastupiti na pozornici ispred Parka fra Jure Radića za ovaj će nastup navodno primiti 18.000 eura. Podsjetimo, prije samo dvije godine on i Jasmin Stavros u Poreču su za nastup na tamošnjem trgu primili svaki po 25.000 eura. Zadrane i njihove goste na Silvestrovo će zabavljati Neno Belan i grupa Forum, Split će u najluđoj noći na svijetu pjevati i plesati uz Jasmina Stavrosa i grupu Magazin, a šuška se da će Stavros otići kući za 15.000 eura bogatiji.

Vojko V., kažu dobro upućeni izvori, pregovara o nastupu na riječkom Korzu, pa bi Riječani i njihovi gosti, bude li sve po planu, u 2019. godinu mogli ući uz hitove poput “Ne može”, “Kako to” ili “Zovi čovika”. Estradni menadžeri kažu nam da još nije odlučeno uz čije će pjesme u Novu godinu ući Zagrepčani.

Jelena Rozga

20.000 eura

Budva

Parni valjak 

30.000 eura

Skopje

Prljavo kazalište 

25.000 eura

Rovinj

Petar Grašo

25.000 eura

Vodice

Nina Badrić 

20.000 eura

Dubrovnik

Tony Cetinski 

20.000 eura

Dubrovnik

Mladen Grdović 

18.000 eura

Makarska

Jasmin Stavros 

15.000 eura

Split

Dnevnik.ba