StoryEditor
objavljen izvještaj

Estonska obavještajna služba: Rusija će vjerojatno izvesti ograničeni vojni napad na Ukrajinu

Piše desk  /  17.02.2022., 07:40h
Rusija i dalje šalje vojnike na ukrajinsku granicu i vjerojatno će izvesti ograničeni vojni napad na tu Ukrajinu, rekao je u srijedu direktor estonske obavještajne službe Mikk Marran.

On kaže kako će potencijalni napad uključivati raketiranje i okupaciju ključnog terena u Ukrajini, prenosi agencija dpa.

"Naša je procjena da će izbjegavati gradove s velikim brojem stanovnika budući da je potrebno puno vojnika da kontroliraju ta područja. Ali nije jasno što bi ruske jedinice mogle učiniti", rekao je Marran na brifingu za novinare u povodu predstavljanja godišnjeg izvještaja njegove agencije.

Druga mogućnost mogla bi uključivati intenzivne borbe u dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine.

"Takva eskalacija jako je vjerojatna i na taj će način Rusija vjerojatno moći uvjerljivo poricati svoju upletenost i izbjeći sankcije", rekao je.

"Bude li Rusija uspješna u Ukrajini, to bi je ohrabrilo da poveća pritisak na Baltik u godinama koje dolaze. Prijetnja ratom postala je glavni politički alat za Putina", rekao je.

Dodao je i kako estonski obavještajci znaju da se oko 10 borbenih grupa ruske vojske kreće prema ukrajinskoj granici, gdje je raspoređeno već 100 borbenih grupa ili oko 170.000 vojnika.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 12:32