StoryEditor
estonski ministar

Estonija: Zabranjujemo ulazak Rusima u zemlju

Piše desk  /  31.08.2022., 21:53h

Estonija u roku od nekoliko tjedana namjerava većini putnika iz Rusije zabraniti ulazak u zemlju, rekao je ministar vanjskih poslova.

"Ako je moguće, djelovat ćemo u dogovoru sa svojim regionalnim partnerima. Potrebno je neko vrijeme, ali mislim da je i vrijeme od kritičnog značaja ako pogledamo ogroman broj ruskih građana koji dolaze", rekao je Urmas Reinsalu za Reuters nakon dvodnevnog sastanka sa svojim kolegama iz Europske unije.

Na sastanku ministara odlučeno je da Rusima bude skuplje i kompliciranije dobiti vizu za EU, ali nije postignut dogovor o zabrani izdavanja viza za cijelu Europsku uniju, što su zahtijevale Ukrajina i nekoliko država članica, piše Sky News.

Poljska, Latvija i Litva također razmatraju zabranu ulaska Rusima

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je da takav potez neće "proći bez posljedica".

Poljska, Estonija, Latvija i Litva su ranije danas rekle da razmatraju zabranu ulaska ruskim putnicima čak i ako Europska unija kao cjelina to ne učini.

U zajedničkom priopćenju koje je dobio AFP, četiri zemlje, koje sve graniče s Rusijom, rekle su da je suspenzija sporazuma o viznim olakšicama iz 2007. između Europske unije i Rusije "nužan prvi korak".

Ovaj potez, koji je predložilo predsjedništvo i koji su podržale mnoge članice Unije, poskupio bi vize za EU za ruske putnike i ukinuo rok za izdavanje viza.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:18