StoryEditor

Eskalacija sukoba u Libiji - pokrenut "Marš na Tripoli"

Piše D  /  06.04.2019., 08:04h

Snimke motoriziranog pohoda iz južnih pustinja na glavni grad objavile su snage feldmaršala Halife Haftara. Časnik koji je prije pola stoljeća s Moamarom Gadafijem u Libiji uvodio takozvani zeleni socijalizam, zatim postao njegov zakleti neprijatelj, a danas, sedam godina nakon linčovanja Gadafija, drži glavna nalazišta nafte. 

Čini se da im ne ide glatko u svim pravcima. Međunarodno priznata vlada u Tripoliju, za koju ratuju i  milicije okolnih gradova, odgovorila je prikazivanjem zarobljenih vozila Haftarove vojske. Analitičar londonskog Instituta za Bliski istok smatra da je feldmaršal - jak na istoku, ali ne baš omiljen na zapadu zemlje - podcijenio moć vlade u Tripoliju.  

Marš na Tripoli dogodio se usred posjeta glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Iznenađeni Antonio Guterres nije se želio zadržati u Libiji i testirati autoritet UN-a.

Nakon što je Barack Obama američku politiku u Libiji nazvao svojom najvećom pogreškom u predsjedničkom mandatu, za utjecaj u toj sredozemnoj zemlji natječu se Francuska, Italija i Rusija. U Libiji postoje najmanje dvije vlade - međunarodno priznata u Tripoliju i paralelna u Tobruku, kojoj je blizak Haftar i koja kontrolira naftne izvore. Zapadne zemlje tek su danas počele prozivati Haftara i zahtijevati da obustavi operacije. To su, međutim, odbili učiniti susjedni Egipat i Rusija, koja upozorava da dio glavnog grada drže islamisti. 

Vijeće sigurnosti UN-a i skupina najrazvijenijih zemalja svijeta G7 izrazili su jučer zabrinutost zbog vojnog pohoda snaga libijskog vojnog vođe Halife Haftara na glavni grad Tripoli.

Vijeće sigurnosti izrazilo je "duboku zabrinutost" zbog toga što snage maršala Haftara napreduju prema libijskoj prijestolnici Tripoliju s namjerom da svrgnu vladu koja uživa potporu UN-a.

Haftar (75), kojeg podupiru Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, predstavlja se kao protivnik islamskog ekstremizma no protivnici ga smatraju novim Gadafijem.
Libija je u stanju kaosa od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Moamer Gadafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju najmanje dvije vlasti - međunarodno priznata vlada premijera Fajeza Seradža u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koja ima potporu Haftarovih snaga. Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio je najveći grad na istoku zemlje Bengazi.Ove godine osvojio je jug zemlje i naftna polja.

Vijeće sigurnosti pozvalo je Haftarovu Libijsku narodnu vojsku (LNA) da zaustavi sve pokrete vojnih snaga, prema izjavi koju je nakon sjednice Vijeća pročitao njemački veleposlanik  Christoph Heusgen, predsjedatelj 15-članog vijeća.

Vijeće je također poručilo da će pozvati na odgovornost one koji potpiruju sukob. O stanju u Libiji članice Vijeća izvijestio je UN-ov posebni izaslanik za Libiju Ghassan Salame.

- U ovom sukobu ne smije biti vojnog rješenja, rekao je Heusgen.

Ministri vanjskih poslova zapadnih sila i Japan su sa sastanka skupine G7 pozvali Haftara da zaustavi svoj pohod u Libiju, ne spominjući ga izrijekom.

- Pozivamo sve umiješane strane da trenutno obustave sve vojne aktivnosti i pokrete prema Tripoliju, poručili su ministri skupine G7 zajedno s europskom šeficom diplomacije Federicom Mogherini sa susreta u francuskom gradu Dinardu.

Vojni pokreti "ometaju izglede za politički proces pod okriljem UN-a, dovode civile u opasnost i prolongiraju patnju libijskog naroda", poručili su ministri Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a. Ministri su poručili i da ne smije biti vojnog rješenja libijskog sukoba a poduprli su i napore UN-a da se postigne novo političko rješenje o kojemu bi se suglasili Haftar i nemoćna vlada u Tripoliju koja ima potporu UN-a, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:36