StoryEditor
američki izaslanik

Escobar se nada da će izbori u BiH biti održani: Nismo više u poziciji da namećemo rješenja

Piše desk  /  10.04.2022., 16:39h
Gabriel Escobar, specijalni izaslanik državnog tajnika SAD-a za Zapadni Balkan, dao je intervjuu za N1 Hrvatska u kojoj je otvoreno bh. političare optužio za "korupciju pod krinkom nacionalnih interesa".

Reforma izbornog zakona u BiH ne ide prema planu. Trenutačno nema nikakvih pomaka.

Escobar: Mislimo da ima prostora za pregovore, za fleksibilnost i kompromise o ograničenim izmjenama ustava i izbornog zakonodavstva. I mislimo da bi se ove godine trebali održati izbori. Izbori su vrlo važan dio demokratskog procesa i demokratske evolucije. Stoga potičemo sve strane da budu fleksibilne i otvorene te da se uz dobru volju uključe u pregovore. U pogledu pojedinosti pregovora – to pak ovisi o stranama, o vodstvu. Bosna i Hercegovina je suverena i neovisna država i više nismo u poziciji da namećemo rješenja ili određujemo put njezina političkog razvoja. Ohrabrujemo to, i to se treba odmah dogoditi te na način koji im otvara vrata približavanja Europskoj uniji te omogućava da ispune težnje mladih ljudi da budu dijelom Europe.

No vjerujete li da će izbori biti održani do kraja godine?

Escobar: Svakako se nadam. Kao što sam rekao, svi su izbori važan dio demokratskog procesa svake zemlje, pa to potičemo.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:15