StoryEditor
Otvoreni Balkan

Escobar: "SAD imaju dva uvjeta za podršku inicijativi ‘Otvoreni Balkan‘"

Piše desk  /  12.01.2022., 22:31h
Gabriel Escobar zamjenik pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država za južnu i središju Europu, rekao je da SAD imaju dva uvjeta za podršku inicijativi Otvoreni Balkan, a to je da ova inicijativa bude otvorena za sve i da se poštuju odgovarajući standardi i institucije.

- I ovo je uvjet pod kojim to podržavamo prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Europska unija. I drugo, da bude otvoren za sve zemlje i praktično ne funkcionira bez svih zemalja. 

Morate imati institucije

Cjevovodi se ne mogu prekinuti, autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola puta i da kamioni čekaju u redu po pet sati, tako da inicijativa mora da obuhvati sve zemlje, kako bi standardi bili europski. 

Uostalom, imati zonu slobodne trgovine, morate imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem - kazao je Escobar za albanski servis Glas Amerike.

Escobar je, govoreći o dijalogu Beograd-Priština i ulozi koju će SAD imati u tom procesu, rekao da ovu godinju počinju s obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcioniranju. 

Uskoro sa Lajčakom

- Uskoro ću putovati u regiju, zajedno s gospodinom Lajčakom, da signaliziram našu podršku dijalogu i da pokažemo našu posvećenost funkcioniranju dijaloga. To je dijalog koji vodi EU, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati - rekao je Escobar, te istakao da će se SAD intenivno angažirati s obje zemlje.

- Bit ćemo veoma angažirani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u cijeloj regiji i ne samo za politička, već i ekonomska pitanja. Vidimo mnoge mogućnosti za ekonomski razvoj u regiji, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima - kazao je Escobar.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 08:19