StoryEditor
važna poruka

Escobar odrješito: Hrvatska i Srbija se trebaju uključiti u rješavanje situacije u BiH

Piše Desk  /  06.11.2021., 10:10h
Još jednu vrlo važnu poruku je rekao jučer Escobar i to da Hrvatska, Srbija i Turska moraju igrati važnu ulogu u rješavanju BH političke krize.

Escobar je jučer među ostalim rekao:

-I vjerujte da su sve zemlje u regiji, uključujući i potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma koje uključuju Hrvatsku i Srbiju su posvećene tome da ne gledamo novi rat u regiji. U kontekstu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, Hrvatska i Srbija imaju pravo glasa, one su potpisnice Daytona.  Pozdravljamo naše razgovore s obje prijestolnice kao i s Turskom u kontekstu Balkana, one su bile dio SFOR-a (NATO operacije Stabilizacijskih snaga), one su pomogle gospodarskom razvoju. Kao zemlja članica, pozdravljamo također angažman Turske na Balkanu.

Izjava je znakovita i kao visoki američki diplomat SAD prenosi službeno stajalište Sjedinjenih Američkih Država. Nova Bidenova administracija je svjesna da rješenja u BiH ne mogu doći iznutra, prvenstveno zbog bošnjačke hegemonističke politike, i da svi moraju biti uključeni u iznalaženju novog rješenja za BiH. 

U tom kontekstu se sve više spominju etnička konsocijacijska rješenja na tragu Belgije i sličnih europskih država. Centralizirana i unitarna država u stranim međunarodnim krugovima se više nigdje ne spominju. 

Ostaje nada da će se u BiH uz pomoć SAD-a, EU, Hrvatske, Srbije i Turske u sljedećih godinu dana doći do dogovora o izbornom zakonu i entitetskim nadležnostima, što je trenutni kamen spoticanja srpskog i bošnjačkog političkog vodstva.

Osnivanje entiteta s hrvatskom većinom je također na tragu rješenja za trenutnu političku krizu u okviru onoga što predlaže Palmer.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 07:49