StoryEditor
američki izaslanik za balkan

Escobar: Kosovo i Srbija trebaju se obvezati da neće biti nasilja

Piše desk  /  26.08.2022., 09:52h

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da je cilj njegovog posjeta Beogradu i Prištini bio da se podrže napori Europske unije kako bi se rješila pitanja oko registracijskih tablica i dokumenata, prenosi Radio Slobodna Europa.

"Želimo da se obje strane obvežu da neće biti nasilja", poručio je Escobar na konferenciji za medije u Ambasadi SAD-a u Beogradu.

Escobar je ovaj tjedan posjetio Beograd i Prištinu, zajedno s izaslanikom Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, s ciljem sprječavanja eventualne eskalacije između Srbije i Kosova, nakon najave Prištine da će od 1. rujna provesti odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama.

Prema njegovim rječima razgovori su bili teški, "ali je vidio volju da se nađe rješenje, volju da se izgradi povjerenje u proces".

Poručio je građanima Srbije da su Sjedinjene Države čule njihovu zabrinutost.

"U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabrinutost za Srbe na Kosovu, postoji ozbiljan problem u povjerenju (između dvije strane)", dodao je Escobar.

Izrazio je nadu da će sporazum o registracijskim oznakama biti postignut.

"Nadam se da svakodnevni život ljudi na sjeveru Kosova 1. rujna neće biti dodatno opterećen i da će živjeti u miru, da im neće biti potrebne dodatne administrativne procedure da dođu do svojih kuća. I vjerujem da ćemo to uspjeti postići", rekao je Escobar.

Escobar je istaknuo da su SAD prenijele liderima Kosova i Srbije kako očekuju da se pitanje primjene svih postojećih sporazuma nađe na agendi na sljedećem sastanku u Briselu.

"Ne očekujemo da se tad postigne dogovor, ali svakako očekujemo da to bude na agendi", rekao je Escobar.

Američki dužnosnik je ocjenio da dijalog između Kosova i Srbije u Briselu nije klinički mrtav, uz podsjećanje da SAD podržavaju dijalog iako ne sudjeluju u njemu.

"Agendu (dijaloga) je uspostavio predstavnik EU, najvažniji dio je obveza lidera i to je ono što smo dobili od njih, dio naše uloge jest da oni ispune te obveze u cilju postizanja dogovora. Nastavit ćemo pritiskati obje strane da održe mir i stabilnost", rekao je Escobar.

Dodao je i da će svi ranije dogovoreni sporazumi morati biti primjenjeni, uključujući i formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na sjeveru Kosova.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:49