StoryEditor
specijalni izaslanik SAD-a

Escobar: Inicijativa Otvoreni Balkan ima podršku Sjedinjenih Država

Piše desk  /  17.06.2022., 21:37h

Zapadni Balkan bi trebalo da bude dio Europske unije, izjavio je danas u Ohridu specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar, koji prisustvuje Prespanskom forumu, najvažnijim je ocijenio pitanje europskog proširenja, prenosi N1.

“Kada govorimo o izazovima zapadnog Balkana, njih je mnogo, ali moramo da se fokusiramo na mogućnosti koje imamo ovdje. Moramo da idemo naprijed s pitanjima s kojima se suočavamo u regiji -“rekao je Escobar.

„Sjedinjene Američke Države ohrabruju i podržavaju sve inicijative koje približavaju Europi i zbližavaju region. Podržavamo Berlinski proces, podržavamo zajedničko regionalno tržište, Ceftu, kao i Otvoreni Balkan, dokle god je fokusiran na eurointegracije i dokle god je otvoren za sve države“, rekao je Escobar na panelu „Zapadni Balkan: navigacija u turbulentnim vremenima“.

Podsjetio je i da je 70 posto ekonomije Zapadnog Balkana povezano sa europskim državama, dok je cijeli ostatak povezan s regiom.

„Zato oba ta procesa moraju da se odvijaju unutar istog okvira koji podrazumijeva vladavinu prava, otvoreno i transparentno tržište, i inkluzivnost. Stoga, dok Otvoreni Balkan to ispunjava, ima našu podršku“, poručio je Escobar.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:21