StoryEditor
napetosti

Escobar i Lajčak na Kosovu s ciljem sprječavanje eskalacije

Piše fena  /  24.08.2022., 22:45h

Specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar i izaslanik Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručili su u srijedu u Prištini da na Kosovu borave s ciljem sprječavanja eskalacije situacije 1. rujna kada bi prištinske vlasti trebale početi izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Nakon sastanka s liderima Kosova i oporbenim strankama Escobar je rekao da očekuje kako će Kosovo i Srbija imati konkretan prijedlog za rješavanje pitanja srpskih registracijskih tablica i dokumenata te kako je dobio uvjerenje da nitko ne želi eskalaciju i nasilje, prenose srbijanski mediji.

"Danas smo ovdje da se pobrinemo da sve te dobre želje i sav taj optimizam budu pretočeni u dobrobit zemlje", rekao je kratko Escobar, ponovivši kako podržava dijalog kojim posreduje EU i postizanje rješenja za ta pitanja.

Europski izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je obavio "dobar razgovor" s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani te da je cilj EU i SAD-a da spriječe nove tenzije između Srba i Albanaca.

"Najvažnija poruka je da sam ovdje sa Gabrielom Escobarom, da pokažemo da je jedinstvo između EU i SAD potpuno. Radimo zajedno na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. I drugo, međunarodna zajednica je veoma zabrinuta zbog onoga što smo vidjeli na terenu 31. srpnja. I očekuje se od nas zajedno, kao pregovarača i od lidera Kosova i Srbije, da ne dozvolimo da se ovo ponovi 31. kolovoza i zato smo tu", rekao je Lajčak.

Srbi koji žive na Kosovu 31. srpnja podigli su barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade u Prištini koja je od 1. kolovoza namjeravala zabraniti automobilske registarske oznake s imenima gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, te početi izdavati ulazno-izlazne dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Nakon poraste tenzija te pritisaka EU i SAD-a kosovska vlada odlučila je pomjeriti početak primjene spomenutih odluka za mjesec dana.

Premijer Kosova Albin Kurti danas je na konferenciji za novinare rekao da se statusno neutralne "KS tablice" ne mogu vraćati, kako je to tražio Beograd, već da će biti moguće automobile preregistrirati samo u "RKS – Republika Kosovo".

Kada je riječ o izdavanju ulazno\izlaznih dokumenata, kosovski premijer je naveo kako bi najbolja opcija bila da se oni potpuno izbace, kako za državljane Kosova prilikom ulaska u Srbiju, tako i za srpske državljane koji ulaze na Kosovo.

"Ukoliko ih bude na jednoj strani, mora ih biti i na drugoj", poručio je Kurti, izrazivši nadu da će Srbi na sjeveru prihvatiti odluku Vlade Kosova i preregistrirati svoje automobile, ali nije isključio mogućnost da se ponovo podignu barikade.

S druge strane, predstavnici Srba iz četiri općine sa sjevera Kosova (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) upozorili su na moguće napuštanje kosovskih institucija.

Na zajedničkoj sjednici predstavnika te četiri općine koje su većinski naseljene srpskim stanovništvom, održanoj u Zvečanu u srijedu, 24. kolovoza, usvojena je posebna deklaracija. U njoj se, među ostalim, predviđa napuštanje kosovskih institucija ako se ne pronađe kompromisno rješenje za trenutno goruća pitanja registracijskih tablica i osobnih karata.

Nakon razgovora u Prištini Escobar i Lajčak idu u Beograd gdje će razgovarati sa srbijanskim vlastima.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 07:40