StoryEditor

Eruptirao indonezijski vulkan Mount Sinabung

Piše D  /  10.08.2020., 01:08h

Nagomilani vulkanski pepeo dostigao je nivo od pet centimetara u već napuštenim selima na obroncima vulkana, priopćio je Armen Putra, zvaničnik u nadzornoj stanici Sinabung na otoku Sumatra.

Na avionskoj pisti kod Berastagija, turisičkog grada u pokrajini Sjeverna Sumatra, dvadesetak kilometara od kratera, vozači su koristili prednje farove po dnevnom svjetlu kako bi mogli vidjeti kroz oblak pepela.

Snimci i fotografije na društvenim mrežama prikazuju ljude s maskama koji hodaju po otvorenom.

Nije bilo poginulih ni povrijeđenih u erupciji, rekao je Indonezijski vulkanološki i geološki centar.

Mještanima je preporučeno da ostanu udaljeni pet kilometara od kratera vulkana i da budu svjesni opasnosti od lave, priopćila je agencija. Avionski promet nije bio ugrožen do sada pepelom iz vulkana koji je lebdio u zraku.

Oko 30.000 ljudi prinuđeno je da napusti domove u okolini Sinabunga u proteklih nekoliko godina.

Vulkan, jedan od dva koji  još izbacuju lavu u Indoneziji, bio je miran stoljećima prije nego što je eruptirao u 2010. kada su poginule dvije osobe. U drugoj erupciji u 2014. poginulo je 16 ljudi, dok je sedam smrtno stradalo u erupciji u 2016.

Sambung se nalazi među više od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji, koja je sklon sezimčkim aktivnostima uslijed svoje lokacije u pacifičkom „Vatenom prstenu“, lancu vulkana  i tektonskih  rasjeda koji okružuju Pacifički bazen, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:12