StoryEditor
kamčatka

Erumpirao vulkan u Rusiji! Oblak pepela visok je i do 20 kilometara, nebo je postalo crno!

Piše desk  /  11.04.2023., 10:31h

Vulkan Šiveluč na ruskom Dalekom istoku erumpirao je u utorak ujutro i izbacio oblak pepela do 20 kilometara. Vlasti Kamčatke prate tok lave, a stanovnici obližnjih gradova upozoreni su da ostanu u domovima i nose maske.

Erupcija vulkana dogodila se oko jedan sat ujutro po lokalnom vremenu i dosegla svoj maksimum malo prije šest sati, izvijestili su vulkanolozi iz lokalnog ogranka Ruske akademije znanosti.

Oblaci vrelog pepela uzdigli su se u nebo, a pratili su ih odroni kamenja i lava koja se slijeva s planine visoke 2500 metara iznad Tihog oceana.

Instrumenti i satelitski nadzor potvrdili su da je pepeo stigao do visine do 20 kilometara u atmosferu. Događaj su registrirale i nadzorne stanice udaljene više od 100 kilometara od vulkana.

Društvenim mrežama šire se videosnimke erupcije i oblaka dima koji je nastao iznad Šiveluča, kao i fotografije debelog sloja pepela kojim su prekrivena vozila i domovi u obližnjim gradovima.

"Srećom, vulkan nije erumpirao tijekom turističke sezone. Tada mnogi neodgovorni putnici ignoriraju upozorenja i zalutaju u zabranjeno područje", rekla je Danila Chebrov, ravnateljica kamčatskog odjela savezne geološke službe.

U Klučiju, mjestu udaljenom pedesetak kilometara od Šiveluča, nebo je postalo crno.

Stanovnicima rečeno da ostanu u domovima

Lokalne škole prešle su na nastavu na daljinu, a stanovnicima je rečeno da "ostanu kod kuće i nose masku ako iz bilo kojeg razloga moraju izaći van zbog visoke koncentracije pepela u zraku". 

Lava se spušta iz vulkana i otapa snijeg na okolnim padinama pa se povećava rizik od klizišta.

Na poluotoku je nakon erupcije proglašen crveni alarm za zračni promet, piše RT. Šiveluč je jedan od najvećih vulkana Kamčatke i među najaktivnijima na svijetu.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 15:09