Article_Top_970x250

"Eronet" u prvom polugodištu ostvario gubitak od 3,4 milijuna KM

Pogođeni koronom

"Eronet" u prvom polugodištu ostvario gubitak od 3,4 milijuna KM

kol 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iz ove kompanije navode da je situacija prouzrokovana pandemijom virusa korona uvelike utjecala na uvjete poslovanja, kako drugih firmi u BiH i svijetu.

Kompanija "HT Eronet" iz Mostara u prvom polugodištu poslovala je sa gubitkom od oko 3,4 milijuna KM, izjavila je izvršni direktor za financije ove firme Gordana Bilić.

Prema njenim riječima, kompanija je i prošle godine u istom periodu poslovala sa gubitkom, a ovogodišnji rezultat je lošiji za 884.000 KM, ali se očekuje stabilizacija u poslovanju do kraja godine, priopćeno je iz "Eroneta", prenosi Dnevni avaz.

Izvršni direktor za marketing, prodaju i korisničku podršku "HT Eroneta" Tomislav Ruk rekao je da kompanija na kraju prvog polugodišta ove, u odnosu na isti period prošle godine bilježi pad ukupnih poslovnih prihoda od 7,8 posto, od čega se 4,8 posto odnosi na maloprodajne aktivnosti, a 20,1 posto je utjecaj veleprodaje u vidu smanjenja prihoda.

Iz ove kompanije navode da je situacija prouzrokovana pandemijom virusa korona uvelike utjecala na uslove poslovanja, kako drugih firmi u BiH i svijetu, tako i na poslovanje "Eroneta".

- Samo otvaranje ove poslovne godine za `Hrvatske telekomunikacije` bilo je izuzetno dobro, što su potvrđivali poslovni rezultati za prvi kvartal. Nažalost, na samoj polovici prvoga polugodišta dolazi do krize prouzrokovane covid 19 pandemijom, tako da se preko noći mijenja način rada i djelovanja, dolazi do promjene ukupnog poslovnog okruženja, što se posebno ogleda u promjeni navika korisnika", ističe se u priopćenju.

Iz "Eroneta" navode da se novonastala situacija najviše odrazila na segment pripejd mobilne usluge zbog ograničenog kretanja korisnika, kao i roming i interkonekcijske usluge unutar veleprodajnog poslovanja, primarno uzrokovano odsustvom turističkih aktivnosti u BiH.

Dnevnik.ba