StoryEditor
rat u siriji

Erdoganu neprihvatljivo povlačenje turske vojske iz okupiranog dijela Sirije

Piše fena  /  17.07.2023., 15:56h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je otvoren za sastanak sa sirijskim predsjednikom Basharom al Asadom, ali da je postavljanje povlačenja turskih vojnika sa sirijske teritorije kao preduvjet za razgovore "neprihvatljivo".

Turska je najveći vojni i politički saveznik sirijske opozicije, koja kontrolira posljednji bastion pobunjenika na sjeverozapadu Sirije. Ankara je postavila desetke baza i rasporedila tisuće vojnika na sjeveru Sirije, sprječavajući sirijsku vojsku koju podržava Rusija da ponovo zauzme regiju.

Obraćajući se novinarima u Istanbulu uoči svog odlaska u trodnevnu posjetu Saudijskoj Arabiji, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Erdogan je rekao da Turska nikada nije "zatvarala vrata" za razgovore sa sirijskom vladom.

- Možemo održati samit četiri strane (sa Sirijom, Rusijom i Iranom), i ja sam također otvoren za sastanak s Assadom. Ovdje je važan njihov pristup prema nama - kazao je Erdogan.

Uvjet Damaska o potpunom povlačenju turskih snaga za takav sastanak bio je "neprihvatljiv", dodao je on.

Erdogan je prvi put kazao u ovoj godini da bi se mogao sastati sa sirijskim čelnikom Assadom u sklopu novog mirovnog procesa, ali je Assad u ožujku rekao da nema smisla sastajati se s Erdoganom dok se ne završi turska ilegalna okupacija.

- Tamo se borimo protiv terorizma. Kako da se povučemo kada je naša zemlja pod stalnom prijetnjom od terorista duž naše granice? Očekujemo pošten pristup - rekao je Erdogan.

Ministri obrane dvije zemlje sastali su se krajem prošle godine na razgovorima na najvišem nivou između dva susjeda, čije su vlade u sukobu od 2011. godine, kada su pobune Arapskog proljeća stigle do Sirije i gurnule zemlju u rat.

Ministri vanjskih poslova dvije zemlje također su se sastali u Moskvi u svibnju uoči turskih izbora u sklopu razgovora koje nadgleda Rusija, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 10:49