StoryEditor
ZA NJIH NEMA ZIME

Erdoganov zamjenik: Turska u Crnom moru ima rezerve plina za narednih 45 godina

Piše desk  /  08.05.2022., 19:34h
Energetske rezerve u Crnom moru dovoljne su da pokriju svjetsku potražnju za prirodnim pinom za narednih 45 godina, izjavio je jučer zamjenik šefa turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i bivši premijer Binali Yildirim.

“Rezerve Crnog mora u prirodnom plinu sada se procjenjuju na 540 milijardi kubnih metara. Ovo je samo početak, bit će i nastavka. Crno more je u stanju da pokrije svjetske potrebe za plinom za narednih 45 godina”, rekao je Yildirim za turski list Sozcu, prenosi sarajevski Klix.

Turske vlasti su se i prije dvije godine pohvalile zavidnim rezervama plina. Zalihe najvećeg skladišta "Sakarya" tada su premašivale 400 milijardi kubnih metara.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez najavio je da Turska planira u prvom kvartalu iduće godine početi s proizvodnjom plina.

Prema njihovim planovima, u početnoj proizvodnji plina dnevno će biti 10 milijuna kubnih metara, a u roku od tri do četiri godine planirano je da dnevnu proizvodnju povećaju na 40 milijuna.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:42