StoryEditor

ERDOGANOV POTEZ KOJI MIJENJA SVE Sirijski džihadisti na ratištu u Nagorno Karabah

Piše D  /  01.10.2020., 10:10h

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je u četvrtak Tursku da sirijske džihadiste šalje da bi se borili u Nagorno Karabahu, te da taj potez Ankare mijenja situaciju.

Turska, saveznica Azerbejdžana, opovrgava slanje plaćenike kako bi sudjelovali u borbama na strani Bakua.

"Raspolažemo informacijama da su sirijski borci iz džihadističkih skupina preko Gaziantepa, u jugoistočnoj Turskoj, stigli na poprište sukoba oko Nagorno Karabaha", rekao je Macron, dodavši da se radi o "vrlo ozbiljnoj novoj činjenici koja mijenja situaciju".

Macron je ranije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o rasplamsavanju sukoba Azerbejdžana i etničkih Armenaca oko Nagorno Karabaha, kada je ruska strana također izrazila zabrinutost zbog sirijskih plaćenika koje šalje Turska.

Niti Macron niti vlada nisu ponudili dokaze kojima bi se podržala tvrdnju o plaćenicima, a Kremlj također nije spominjao optužbe s tim u vezi, ali je ministarstvo vanjskih poslova jučer priopćilo da se u Nagorno Karabah šalju borci iz Sirije i Libije.

Francuski predsjednik, koji je mjesecima u verbalnom ratu s turskim predsjednikom oko niza pitanja, od Sirije, do Libije i istočnog Sredozemlja, u srijedu je optužio Ankaru da se ponaša "ratnički".

Armenski veleposlanik u Moskvi je kazao da je Turska u Azerbejdžan poslala oko 4000 boraca iz sjeverne Sirije, što Baku i Ankara opovrgavaju.

Dva borca iz jedne od pobunjeničkih skupina u sjevernoj Siriji koje podržava Turska, u ponedjeljak su za Reuters izjavila da će biti raspoređeni u Azerbejdžanu u koordinaciji s Ankarom.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:11