StoryEditor

Erdogan ucjenjuje NATO, traži podršku Saveza u ratu protiv Kurda

Piše D  /  05.12.2019., 08:12h

NATO saveznici trebali bi podržati  Tursku u sukobu s borcima sirijskih Kurda nakon što je Ankara povukla protivljenje vojnim planovima Saveza za Poljsku i baltičke zemlje, navodi u četvrtak emiter programa NTV izjavu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Uoči jučerašnjeg samita u Londonu, Turska je razbjesnila ostale članice NATO-a tvrdeći da će blokirati vojni plan Saveza dok ona ne proglasi kurdsku miliciju YPG terorističkom organizacijom, a protiv koje je pokrenula vojnu ofanzivu prije dva mjeseca, prenosi Fena.

Erdogan je izjavio novinarima u Londonu da je Turska povukla protivljenje planu odbrane baltičkih zemalja nakon što su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i čelnici Njemačke, Francuske i Poljske zatražili tursku podršku.

- Nakon razgovora s mojim kolegama, rekao sam „da“ njihovom planu, ali da nas oni ne smiju napustiti u borbi protiv terora – izjavio je Erdogan za NTV. 

Stoltenberg je izjavio nakon samita da saveznici nisu raspravljali kako da okarakteriziraju kurdsku paravojsku YPG tijekom razgovora, prenosi RT.

Dnevnik.ba

26. rujan 2021 23:57