StoryEditor
duž južne granice

Erdogan u televizijskom obraćanju najavio novu vojnu operaciju, u tijeku su završne pripreme

Piše desk  /  27.05.2022., 09:26h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će pokrenuti nove vojne operacije duž svojih južnih granica kako bi stvorio sigurne zone širine 30 kilometara za borbu protiv terorističkih prijetnji iz ovih regija.

Nova operacija nastavit će napore za stvaranje sigurnih zona širine 30 kilometara duž turske granice sa Sirijom, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade u glavnom gradu Ankari.

"Glavna meta ovih operacija bit će područja koja su centri napada na našu zemlju i sigurne zone", rekao je Erdogan, ne iznoseći detalje. Kazao je tek da će operacije biti pokrenute čim vojne, obavještajne i sigurnosne snage završe pripreme.

Nekoliko dana nakon Erdoganove najave oglasilo se i Vijeće za nacionalnu sigurnost zemlje, koje je izjavilo da vojne operacije nemaju za cilj narušavati suverenitet njezinih susjeda.

"Turske vojne operacije koje se izvode sada i koje će biti izvođene u budućnosti na njenim južnim granicama nemaju za cilj narušavanje suvereniteta njenih susjeda, već su neophodne za sigurnost Turske", priopćio je Savjet za nacionalnu sigurnost zemlje.

Podsjetimo, Turska graniči sa Sirijom i Irakom na svom jugu i radi na eliminaciji postojećih terorističkih baza i sprječavanju novih koje bi ugrozile nacionalnu sigurnost i sigurnost lokalnog stanovništva preko njenih granica.

Turska je od 2016. pokrenula tri uspješne protuterorističke operacije preko svoje granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila stvaranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika. Riječ je operacijama Štit Eufrata 2016., Maslinova grana 2018. i Izvor mira 2019.

Dnevnik.ba

27. srpanj 2024 03:30