StoryEditor

Erdogan u Njemačkoj uz jake mjere sigurnosti

Piše D  /  27.09.2018., 04:09h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je doputovao u Njemačku u kontroverznu trodnevnu državnu posjetu za koju se obje strane nadaju da će pomoći u obnovi odnosa koji su narušeni u posljednjim godinama.

Veze između dvije NATO saveznice narušene su kada je Erdoganova vlada uhitila desetke tisuća ljudi u masovnim čistkama nakon propalog pokušaja puča iz 2016. godine, od kojih su neki njemački državljani.

Kancelarka Angela Merkel, čija je zemlja dom za tromiljunsku tursku zajednicu, u više je navrata isticala značaj dobrih odnosa s Ankarom, partnerom na koga se oslanja kako bi joj pomogao u suzbijanju priliva migranata u Europu.

Iako se brojna politička pitanja nadvijaju nad posjetom, također se pomalja i sjenka nogometnog sporenja.

Turska i Njemačka u ogorčenoj su utrci za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva u 2024., dok se objava dobitnika kandidature očekuje nekoliko sati po Erdoganovom dolasku.

Mjere sigurnosti pojačane su u njemačkoj prijestolnici, gdje će Erdogana dočekati u zrakoplovnoj luci Tegel prosvjednici koji se zalažu za slobodu tiska iz grupe Novinari bez granica.

Na tisuće Erdoganovih kritičara najavilo je izaći na ulice Berlina i gradova širom Njemačke kako bi prosvjedovali protiv brojnih pitanja od turske reputacije na polju ljudskih prava do ofanzive protiv kurdske milicije u Siriji.

Erdogan je izjavio da će iskoristiti posjetu kako bi poboljšao odnose dviju zemalja i također da izvrši pritisak na Njemačku da intenzivira borbu protiv "terorističkih grupa" kao što su Radnička partija Kurdistana (PKK) i pokret muslimanskog imama Fetullaha Gulena koga Ankara optužuje za propali puč.

Usprkos napetostima, Berlin i Ankara grčevito rade na popravljanju odnosa u vrijeme kada se Erdogan otvoreno spori s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i tursko gospodarstvo je u rapidnom padu.

Postepeno približavanje započelo je nakon što je njemačko-turski novinar Deniz Yucel oslobođen u veljači, dok je novinarki Mesale Tolu također dopušteno da se vrati u Njemačku prošlog mjeseca. Oboje se još suočavaju s optužbama vezanim za terorizam u Turskoj.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier dočekat će Erdogana - u prvoj službenoj posjeti Njemačkoj otkako je postao predsjednik države u 2014. -uz vojne počasti i na državnoj večeri u palači Bellevue u petak - dok je nekolicina opozicionih političara najavila bojkot turskog čelnika.

Tijekom boravka u Njemačkoj on će se također sastati dva puta s Merkel radi razgovora za koje se očekuje da će biti posvećeni sirijskom sukobu.

Erdogan će u subotu otputovati u Koeln kako bi otvorio jednu od najvećih europskih džamija, čiju je gradnju financirala organizacija Ditib koju kontrolira Ankara, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:27