StoryEditor

Erdogan u Mađarskoj zaprijetio da će migrantima ´otvoriti vrata´ Europe

Piše D  /  08.11.2019., 08:11h

“Sa ili bez podrške, mi ćemo i dalje primati naše goste, ali samo do jedne točke (…). Ako utvrdimo da to ne djeluje, nećemo imati dugog izbora nego otvoriti vrata prema Europi”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Budimpešti uz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Turska je primila više od 4 milijuna izbjeglica, od koji 3,6 milijuna Sirijaca koji su pobjegli od rata koji traje od 2011. “Veliki broj izbjeglica bi mogao migrirati u Europu”, rekao je Erdogan.

Turska je zemlja velikog tranzita migranata i izbjeglica koji pokušavaju stići do Europe, ali njihov priljev se smanjio nakon dogovora zaključenog 2016. između Ankare i EU-a.

Erdogan tjednima prijeti da će “otvoriti vrata” migrantima dok zahtijeva od europskih zemalja da podrže povrat Sirijaca, koji on želi pokrenuti.

Turska je prošlog mjeseca pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije kako bi protjerala kurdsku miliciju i osnovala sigurnosnu zonu koja bi mogla primiti veliki dio Sirijaca izbjeglih u Tursku.

“Sigurnosnu zonu koju želimo osnovati da bi se Sirijci koji se nalaze u našoj zemlji mogli vratiti u svoje kuće i u svoju zemlju”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik poziva međunarodnu zajednicu da sudjeluje u financiranju izgradnje jednog ili više novih gradova u zoni u kojoj je Ankara pokrenula vojnu operaciju u Siriji.

Erdogan je rekao da je razgovarao o tom planu s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom kojeg je pozvao da organizira sastanak na vrhu za skupljanje fondova, što mu je Guterres obećao. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:50