StoryEditor

Erdogan: Turska pomaže braći od Azerbajdžana do Balkana

Piše D  /  01.10.2020., 06:10h

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako vlasti Armenije neće spasiti ni to što stalno iznose neistine i kleveću Tursku, javlja Anadolija.

Erdogan se obratio zastupnicima Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) povodom početka nove radne godine turskog parlamenta i tom prilikom izjavio da je turski parlament jasno pokazao da, zajedno s turskim narodom, predstavlja izvor nade mnogim ljudima u svijetu.

- Naš državni parlament, koji je pružao iskrenu podršku našoj braći u mnogim mjestima, od ciparskih Turaka, Azerbajdžana, do Balkana i sjeverne Afrike, pokazao je da je, zajedno s našim narodom, izvor nade svim našim prijateljima - kazao je Erdogan.

Podjetimo, Turska još davne 1974. okupirala sjeverni dio Cipra. Sukob na ovom otoku već desetljećima nagriza odnose Turske i EU-a, pogotovo otkako je 2004. ostatak Cipra primljen u Europsku uniju.

Erdogan je također kazao da Turska ima takav geopolitički položaj da se nalazi u centru regije koja je iskusila najveće krize. Kazao je da su rane iz prošlosti na Balkanu i dalje svježe i da je toj regiji neophodna uspostava trajnog mira i stabilnost.

Naveo je i primjer aneksije Krima kao potencijalnog izvora krize u crnomorskoj regiji te armensku okupaciju Nagorno-Karabaha kao glavni uzrok krize na Kavkazu.

- Konkretan primjer su napadi koje je u nedjelju Armenija, kao okupator Nagorno-Karabaha, počela na Azerbajdžan. Želim ovdje ponoviti da smo uz azerbejdžansku braću u njihovoj borbi za spas naroda i okupirane teritorije - poručio je Erdoan.

Najavio je da će Turska i dalje svim resursima i srcem podržavati bratski Azerbajdžan koji se našao na meti kako tvrdi novih armenskih napada.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:33