Article_Top_970x250

Erdogan: Turska počela slati vojnike u Libiju

turski predsjednik

Erdogan: Turska počela slati vojnike u Libiju

sij 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Turska je počela slati svoje vojnike u Libiju, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u intervjuu za CNN Turk u nedjelju.

Za sada se ne zna koliko vojnika i kakve jedinice Turska šalje u Libiju. Prema izvještaju, Erdogan je govorio o "različitim timovima" koji će preuzeti koordiniranje.

Turski je parlament odobrio slanje vojske u Libiju u četvrtak. Međunarodno priznata vlada premijera Fajeza al-Seraja u Tripoliju zatražila je vojnu pomoć Turske.

Erdogan je izjavio da njegova zemlja ulaže velike napore kako bi tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana bile smanjene, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Turske je poručio i da se njegova zemlja uvijek protivila vanjskim intervencijama u regiji.

"Turska se uvijek protivila stranom intervencionizmu u regiji", rekao je Erdogan u intervjuu.

Kada je u pitanju ubojstvo iranskog generala Qassema Suleimanija, Erdogan je istaknuo kako misli da taj potez SAD-a Iran neće ostaviti bez odgovora.

"Mislim da je potrebno tenzije staviti pod kontrolu prije nego dođu do točke na kojoj će sve strane pretrpjeti još veću štetu", kazao je predsjednik Turske.

Erdogan je, gostujući na televizijskom kanalu CNN Turk, najavio i posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji će službeno Ankaru posjetiti u srijedu, 8. siječnja.

Predsjednici Turske i Rusije će razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima, a dominantna tema, kako je rekao, bit će projekt plinovoda Turski tok.

Dnevnik.ba